Sri Lankese militairen beschoten in zoektocht naar verdachten aanslagen

Bij een huiszoeking is vrijdag explosief materiaal gevonden. In de buurt van de inval werden militairen beschoten, mogelijk door verdachten van de aanslagen van afgelopen weekend.

Een Sri Lankese militair bewaakt de St.-Anthoniuskerk in Colombo. De kerk was op Paaszondag doelwit van een zelfmoordaanslag.
Een Sri Lankese militair bewaakt de St.-Anthoniuskerk in Colombo. De kerk was op Paaszondag doelwit van een zelfmoordaanslag. Foto Jewel Samad/AFP

Sri Lankese militairen zijn vrijdagavond beschoten in het oosten van Sri Lanka. Dat melden internationale persbureaus na een verklaring van de politie.

Volgens een woordvoerder vond er een explosie plaats in een wijk in Sainthamaruthu, aan de kust in de Oostelijke Provincie. Toen militairen aankwamen op de plek van de ontploffing, werden zij beschoten. AP meldt dat de schutters vermoedelijk ook betrokken waren bij de grote aanslagen van Paaszondag. Het is niet duidelijk of bij de schietpartij doden of gewonden zijn gevallen.

Explosieven gevonden

Politie en het leger deden vrijdag niet ver van de explosies vandaan een huiszoeking in Sammanthurai, een stad iets verder in het binnenland. Die zoekactie was onderdeel van het onderzoek naar de reeks terroristische aanslagen op kerken en hotels. Bij de inval zijn explosieve materialen en ontstekers gevonden, meldt de woordvoerder. Ook lagen er verscheidene jerrycans met brandstof en staven gelatine-dynamiet, zo is te zien op beelden van lokale televisiezenders. Volgens lokale media zijn er zeven mensen gearresteerd.

De Sri Lankese politie is op zoek naar 140 mensen die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de aanslagen, zo zei de president van het land vrijdagmiddag. Het onderzoek naar die terroristische daden verloopt moeizaam; in de afgelopen dagen werden fouten gemaakt in de identificatie van vermoedelijke daders van de zelfmoordaanslagen, waardoor mensen onterecht werden beschuldigd. Ook moesten de officiële slachtofferaantallen naar beneden worden bijgesteld, naar 253 doden en ruim 500 gewonden.

In Sri Lanka geldt vanaf tien uur vrijdagavond tot vier uur in de ochtend lokale tijd, een avondklok (dat is vanaf half zeven ‘s avonds tot half één ‘s ochtends in Nederland).