Kunstbeurs Tefaf legt conflict met New Yorkse investeerder bij

Kunstmarkt De Nederlands kunstbeurs Tefaf is nu volledig eigenaar van het New Yorkse filiaal. Over drie weken begint de derde editie van Tefaf New York Spring.

Park Avenue Armory, Upper East Side, Manhattan, New York. Van 3 t/m 7 mei is hier Tefaf New York Spring.
Park Avenue Armory, Upper East Side, Manhattan, New York. Van 3 t/m 7 mei is hier Tefaf New York Spring. Foto Oleg Albinsky

Een week voor de opening van de derde editie van Tefaf New York Spring is de Nederlandse beursorganisatie volledig eigenaar geworden van de twee Amerikaanse kunst- en antiekbeurzen die het daar sinds 2016 organiseert. Dat meldt The Art Newspaper.

Tefaf heeft de aandelen van mede-organisator Artvest overgenomen. Het New Yorkse investeringsbedrijf was voor 49 procent eigenaar van de New Yorkse beurzen. Met de verkoop komt een einde aan een juridische strijd.

Tefaf ging in 2016 een samenwerking met Artvest aan. Het Amerikaanse bedrijf organiseerde in de Armory in New York, een prestigieuze en gewilde locatie, twee kunstbeurzen. Die beurzen verdwenen en werden vervangen door Tefaf-beurzen, dat al jaren op zoek was naar een geschikte plek voor Amerikaanse dochterbeurzen naast de Maastrichtse moederbeurs.

De twee Amerikaanse eigenaren van Artvest kregen voor de duur van twee jaar een plek in het bestuur, een salaris van 24.000 dollar per maand en een jaarlijkse vergoeding van 400.000 dollar.

Toen Tefaf na de overeengekomen periode van twee jaar liet weten geen gebruik meer te zullen maken van de Amerikaanse managers begon de juridische strijd tussen de beide beurseigenaren. Op welke voorwaarden de beursorganisatoren tot een vergelijk zijn gekomen, is niet bekendgemaakt. In The Art Newspaper loven de partijen elkaar.