KPN kiest omstreden Huawei voor antennes van 5G-netwerk

Telecommunicatie Huawei gaat apparatuur leveren voor het modernste netwerk van KPN. De Chinese tech-gigant wordt in sommige westerse landen niet vertrouwd.

Het Haagse kantoor van KPN.
Het Haagse kantoor van KPN. Foto Valerie Kuypers/ANP

Telecomprovider KPN gaat apparatuur van het Chinese bedrijf Huawei gebruiken in zijn nieuw aan te leggen 5G-netwerk. De twee bedrijven hebben daartoe een voorlopige overeenkomst getekend.

Dat heeft KPN vrijdagochtend bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Wel weert het bedrijf de Chinese fabrikant uit de ‘kern’ van zijn netwerk.

Het besluit ligt gevoelig omdat in westerse landen toenemende bezorgdheid is over de grote rol van het Chinese Huawei in vitale infrastructuur in het Westen. Vooral de Verenigde Staten waarschuwen dat het bedrijf ‘achterdeuren’ in zijn software kan programmeren, zodat Chinese spionnen met communicatie kunnen meekijken. Overigens is hiervoor nooit bewijs gevonden en heeft Huawei dat altijd met kracht ontkend.

KPN loopt met de beslissing vooruit op de ‘China-strategie’ die het kabinet naar verwachting komende maand bekendmaakt. Dan zou het kabinet kunnen besluiten Chinese bedrijven niet langer toe te laten tot kritieke infrastructuur. Tot die tijd mogen bedrijven als KPN zelf kiezen met wie ze zaken doen.

Lees ook: China zit al overal in onze netwerken

5G is de nieuwe standaard voor mobiel dataverkeer. Het is in theorie tot honderd keer sneller dan 4G.

De samenwerking met Huawei betreft alleen de vernieuwing van de antennes van het mobieledatanetwerk. Voor de vernieuwing van de ‘kern’ van het netwerk wil KPN alleen „westerse leveranciers” kiezen. Het telecombedrijf houdt er rekening mee dat het kabinet Chinese apparatuur ook volledig zou kunnen verbieden. Daarom schrijft het in zijn persbericht: „Dit voorlopige akkoord kan aangepast of verbroken worden om het in lijn te brengen met toekomstig beleid van de Nederlandse overheid.”

‘Heel logisch’

Financieel directeur van KPN Jan Kees de Jager noemde het besluit vrijdag in een telefonische toelichting „eigenlijk heel logisch”. De discussie over veiligheidsrisico’s spitst zich toe op het ‘kernnetwerk’, zei hij, waar in datacentra grote hoeveelheden internetverkeer voorbijkomen. Voor die ‘kern’ worden westerse leveranciers gekozen. Op dit moment gebruikt KPN daar technologie van diverse leveranciers, waaronder Huawei.

Lees ook: AIVD waarschuwt voor Chinese technologie

Het netwerk van antennes is „vanuit een veiligheidsperspectief minder kritiek”, zei De Jager. „Maar daar hebben we ook minder te kiezen. Huawei is dé wereldleider. Het is innovatiever, energiezuiniger en de beste ter wereld qua bandbreedte en snelheid.”

De Jager verwacht dat het kabinet bedrijven niet zal dwingen om Huawei volledig te weren uit hun 5G-netwerken. „Dat heeft het Verenigd Koninkrijk deze week ook niet gedaan, terwijl dat land nauw samenwerkt met Amerikaanse inlichtingendiensten.”

De VS hebben hun bondgenoten onder zware druk gezet om Huawei te weren. Het land dreigde minder inlichtingen te delen met landen waar Huawei-apparatuur wordt gebruikt in vitale infrastructuur. Australië is overgegaan tot zo’n verbod, maar het Verenigd Koninkrijk bleek minder gevoelig voor de dreigementen. Het gaat Huawei alleen weren uit de kern van de netwerken.