Kim waarschuwt: alleen vrede als VS zich soepeler opstellen

De Noord-Koreaanse leider is niet tevreden met de uitkomst van zijn laatste ontmoeting met Trump, zo liet hij blijken bij zijn bezoek aan Rusland.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin in Vladivostok.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin in Vladivostok. Foto Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin via Reuters

Alleen als de Verenigde Staten zich soepeler opstellen en de sancties tegen Noord-Korea afzwakken, kan de impasse in de onderhandelingen tussen de twee landen doorbroken worden. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd tijdens een top in Vladivostok, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Volgens Kim kunnen de spanningen met de VS gemakkelijk weer terugkeren. Hij zegt voorbereid te zijn op „elke mogelijke uitkomst”.

Ook zei de Noord-Koreaanse leider tegen Poetin dat de VS „te kwader trouw” waren bij een top over denuclearisering tussen Trump en Kim in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in februari. Kim had eerder al laten weten dat hij niet blij was met de uitkomst van die top, die voortijdig werd beëindigd. Hij dreigde zelfs de tests met kernwapens en ballistische raketten weer voort te zetten, als de Amerikaanse sancties tegen zijn land niet worden opgeheven. Wel zei hij eerder deze maand open te staan voor een derde top met Trump.

Degelijke discussie

Kim en Poetin ontmoetten elkaar donderdag voor het eerst. In het bijzijn van de pers gaven de twee elkaar een hand in Vladivostok, in het verre oosten van Rusland. Vervolgens voerden zij achter gesloten deuren gesprekken met elkaar. Het was de eerste keer in acht jaar tijd dat staatshoofden van Rusland en Noord-Korea elkaar ontmoetten. Destijds ontmoette Kims vader Kim Jong-il de toenmalige Russische president Dimitri Medvedev.

Poetin zei na afloop van de top dat de twee leiders „een degelijke discussie” hadden gevoerd. De leiders spraken onder andere over hoe het conflict op het Koreaanse schiereiland opgelost kan worden. Daarnaast beloofde Poetin te helpen bij het beëindigen van de „nucleaire impasse” en zei hij dat zijn land Kim wil helpen „de banden tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten te normaliseren”. Hij noemde geen concrete oplossingen of maatregelen.

Kim noemde het na afloop „een vruchtbaar gesprek” en aan het eind van de top nodigde de Noord-Koreaanse leider Poetin uit om naar Pyongyang te komen. De Russische president is daar volgens het KCNA op ingegaan. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Kim en Poetin. Wel zei een Amerikaanse diplomaat dat de pogingen van Noord-Korea om aansluiting te vinden bij Rusland bewijzen dat de sancties tegen het Noord-Koreaanse regime werken.