Lamsgehakt tot köftes kneden

Schrijver Murat Isik beschrijft in zijn boek een Koninginnedag van een Turkse familie met een kebabkraam. Daarom dit weekend een recept voor köftekebabs.

Foto Merlijn Doomernik

Dertig april 1990. De ouders van Metin hebben besloten dat dit de dag is waarop ze eindelijk eens goed geld gaan verdienen. Dagenlang zijn ze in de weer geweest met de voorbereiding. Er is lamsgehakt van de allerbeste kwaliteit ingekocht en daar zijn eindeloze hoeveelheden köfte van gekneed. Harun, de vader van Metin, heeft de nacht op een klapstoel naast het tramhokje om de hoek van het Spui doorgebracht om zich te verzekeren van een goede verkoopplek.

In zijn roman Wees onzichtbaar beschrijft Murat Isik hoe een Turkse familie uit de Bijlmer op Koninginnedag een kebabkraampje runt in het centrum van Amsterdam. In een daverend hoofdstuk schetst hij niet alleen een raak portret van de hoofdstad op deze ene, meest chaotische dag van het jaar – het tramhokje naast de kraam zal worden ondergekotst en volgepist – maar ook een fraai tijdsbeeld. De hele dag door, tot gekmakens toe, schalt René Froger’s megahit over het Spui: Een eigen huis, een plek onder de zon.

En dan vormen die twee, de stad en de tijd, alleen nog maar de achtergrond voor het eigenlijke verhaal, een ontroerende vertelling over een 12-jarige jongen die zich uit alle macht probeert te handhaven ten overstaan van een onberekenbare, zelfzuchtige vader en een stelletje pestkoppen uit zijn klas. Zijn angsten, zijn inzichten, zijn hoop. In zekere zin komt Isiks hele, 597 pagina’s tellende roman samen in dit ene, meeslepende hoofdstuk.

Ik las het boek nog maar pas geleden en toen ik bij deze Koninginnedag was beland, besloot ik dat ik u vandaag een recept voor köftekebab zou geven. Om thuis op de barbecue te leggen. Hoeft u, als u daar geen zin in heeft, lekker helemaal de straat niet op.

Isik beschrijft hoe Metins moeder en zus het door zijn vader gegrilde vlees samen met een salade van onder andere tomaten, komkommer en ui serveren in een stuk Turkse pide. Wat ook kan: slablaadjes gebruiken als een wrap voor het gegrilde vlees en de salade. Ik leg er nog graag een dotje Turkse yoghurt op, voor de romigheid, maar dat is volkomen optioneel.