homorechten

‘Shell moet lhbt-personeel in Brunei beschermen’

Shell moet zich bekommeren om de positie van lhbt-werknemers in Brunei, het kleine oliestaatje op het eiland Borneo dat recent zeer strenge anti-homowetgeving heeft ingevoerd. Dat stelt Eumedion, de belangenvereniging voor institutionele beleggers. Het Nederlands-Britse oliebedrijf Shell zit samen met de overheid van Brunei in een joint venture die goed is 90 procent van de olie- en gasinkomsten van het ministaatje. Brunei heeft 500.000 inwoners en is sterk afhankelijk van olie-inkomsten. Begin deze maand kondigde het land de doodstraf door steniging af voor homoseks, overspel en abortus. De wetswijziging is opmerkelijk, omdat de sultan van Brunei en zijn broer juist bekend stonden om hun wilde levensstijl met peperdure feesten en harems in paleizen. Een berucht verhaal is dat de broer een jacht had, genaamd ‘tits’, met twee kleine bootjes ‘nipple 1’ en ‘nipple 2’. Eumedion wil homorechten in Brunei en de bescherming van lhbt-werknemers bespreken met Shell. De leden van Eumedion hebben gezamenlijk circa 15 procent van de aandelen in Shell. Onder de Shell-aandeelhouders aangesloten bij Eumedion zitten grote investeerders als Blackrock en Robeco. (NRC)