Energieconcern Engie verkoopt kolencentrale Maasvlakte

Het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone neemt naast de Rotterdamse centrale ook drie Duitse centrales over.

De door Engie verkochte kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam.
De door Engie verkochte kolencentrale op de Maasvlakte in Rotterdam. Foto Peter Hilz

Energieconcern Engie heeft zijn kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte verkocht. Dat maakte de Franse multinational vrijdag bekend. Koper is het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone, die ook drie Duitse centrales van Engie overneemt. De verkoopprijs hebben beide bedrijven niet bekendgemaakt.

De deal past volgens Engie in het beleid om zijn CO2-uitstoot te verlagen en in te zetten op de productie van duurzame energie. Het Amerikaanse Riverstone zegt in een verklaring dat de aangekochte Rotterdamse centrale - een van Europa’s meest recent gebouwde kolencentrales - op termijn mogelijk op duurzame biomassa kan gaan draaien.

Ombouwen naar biomassacentrale

Al enige tijd waren er geruchten over een verkoop van de kolencentrale in Rotterdam. Niet lang na de opening van de centrale in 2016 besloot het kabinet dat alle vijf Nederlandse kolencentrales op termijn moesten worden gesloten. Sindsdien wordt bekeken hoe de centrale op de Maasvlakte omgebouwd kan worden tot een biomassacentrale.

Energieconcern Engie zegt dat het zijn schulden naar verwachting met 200 miljoen euro kan terugbrengen door de deal, die in de tweede helft van dit jaar moet worden voltooid.

Donderdag werden bij de energiecentrale ruim dertig actievoerders gearresteerd. Zij eisten dat alle Nederlandse kolencentrales nog dit jaar sluiten. Vooralsnog staat die algehele sluiting pas voor 2030 op de planning. De centrale aan de Amsterdamse Hemweg moet wel volgend jaar al dicht.