Drie maanden cel voor hulp bij vuilniszakontsnapping uit gevangenis

De 27-jarige man uit Gouda hielp een medegevangene eind vorig jaar ontsnappen uit gevangenis De Schie in Rotterdam.

Gevangenis De Schie in Rotterdam.
Gevangenis De Schie in Rotterdam. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Abdoullah T., die eind december een medegevangene in een vuilniszak hielp ontsnappen uit gevangenis De Schie in Rotterdam, is vrijdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot drie maanden cel. Dat meldt RTV Rijnmond. De advocaat van de verdachte gaat in hoger beroep.

De straf valt lager uit dan de eis van justitie. Het Openbaar Ministerie had eerder op de dag een half jaar cel geëist tegen de 27-jarige man uit Gouda. T. hielp een medeverdachte te ontsnappen uit De Schie door hem in een blauwe vuilniszak mee naar buiten te nemen. De rechter zei verbaasd te zijn over het gemak waarmee T. met de medegevangene naar buiten kon lopen. Wat voor vuilniszakken De Schie gebruikt, werd niet duidelijk tijdens de zaak.

Buurjongen

T., een draaideurcrimineel die al sinds zijn veertiende in aanraking komt met justitie, mocht de gevangenis zelf verlaten omdat zijn straf er na 2,5 jaar op zat. Hij pakte eind december zijn spullen in een vuilniszak in. Vervolgens kwam een medegevangene zijn cel binnen: Karim, een voormalige buurjongen van T. die hij als sinds groep 3 van de basisschool kende. De medegevangene zou tegen T. gezegd hebben dat hij bang was voor andere gedetineerden, leden van de Amsterdamse mocromaffia.

Karim zei dat hij zou worden neergestoken als T. hem niet mee zou nemen. T. zei tijdens de rechtszaak dat hij zich onder druk gezet voelde. Vervolgens zou Karim in de vuilniszak zijn gestapt en zou T. hem op een transportkarretje hebben meegenomen. Volgens de verdachte werd hij niet gecontroleerd toen hij naar buiten liep. De rechter noemde dit wel „heel toevallig”. „Je zou je bijna afvragen: is er iemand betaald?” Maar volgens de verdachte was dat niet het geval.

T. benadrukte tijdens de rechtszaak verschillende keren dat hij zich er niet van bewust was dat wat hij deed strafbaar was. Ook zei hij dat hij zich „genaaid” voelt door zijn oude buurjongen. Die wordt niet vervolgd voor de ontsnapping, want dat is niet strafbaar. De advocaat van de verdachte vroeg om vrijspraak, onder meer vanwege het lage IQ van de verdachte. De rechtbank denkt echter dat T. zich er wel van bewust was dat hij iets strafbaars deed.