Dit zijn de 2.882 mensen die vandaag een lintje krijgen

Advocaat Gerard Spong en modeontwerpster Carla Maria Fong Leng Tsang ontvangen vandaag een koninklijke onderscheiding. Benieuwd wie nog meer? Zoek het op in onze zoekmachine.

Ontvangers van een lintje in Amsterdam gaan na afloop van de uitreiking op de foto met burgemeester Femke Halsema.
Ontvangers van een lintje in Amsterdam gaan na afloop van de uitreiking op de foto met burgemeester Femke Halsema. Foto Lex van Lieshout/ANP

Televisiepresentator Humberto Tan, strafrechtadvocaat Gerard Spong, modeontwerper Carla Maria Fong Leng Tsang en voetbalscheidsrechter Björn Kuipers ontvangen net als 2.882 anderen vrijdag een koninklijke onderscheiding. De ‘lintjesregen’ vindt traditiegetrouw plaats op de dag voor Koningsdag. Vorig jaar kregen 2.906 mensen een lintje.

Nederland kent twee civiele orden: de Orde van Oranje-Nassau en de Orde van de Nederlandse Leeuw. Binnen deze orden bestaan verschillende ‘graden’. Bijna 90 procent van de gedecoreerden is vrijdag Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden, een onderscheiding voor mensen die „een bijzondere verdienste” hebben geleverd aan de samenleving. De anderen kregen een hogere onderscheiding, zoals Officier of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De meeste gedecoreerden doen vrijwilligerswerk.

Zo is de 94-jarige Gerrit Karssenberg, de oudste gedecoreerde, al sinds 1975 vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk van Amersfoort-Oost. Ook heeft hij tot 2017 als vrijwilliger bijles gegeven in het speciaal onderwijs en helpt hij asielzoekers in Amersfoort onder meer met het leren van de Nederlandse taal. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De jongste gedecoreerde is de 25-jarige handboogschieter Mike Schloesser uit Beekdalen, die Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is geworden. De sporter won in 2018 drie wereldkampioenschappen (de indoorkampioenschappen in de Verenigde Staten, de outdoorkampioenschappen in Turkije en de veldkampioenschappen in Italië) en heeft alle te behalen titels in de discipline ‘Compound’ gewonnen.

35 procent is vrouw

Onder de gedecoreerden zijn 1.008 vrouwen, 35 procent van het totaal. De meeste gedecoreerden wonen in Noord-Brabant, gevolgd door Zuid-Holland en Gelderland. Ook zijn dit jaar meer onderscheidingen uitgereikt in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. Op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten worden 53 mensen gedecoreerd. Dat waren er in 2018 23.

Ook een aantal BN’ers is gedecoreerd. Advocaat Gerard Spong is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdragen aan de Nederlandse cassatierechtspraak, zijn deelname aan het maatschappelijk debat en vanwege het feit dat hij al decennia lezingen en cursussen over zijn vak geeft.

Voetbalscheidsrechter Björn Kuipers geldt volgens het Koninklijk Besluit als een voorbeeld voor andere arbiters en maakt jongeren enthousiast actief te worden als scheidsrechter. Hij is net als Spong benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Modeontwerpster Carla Maria Fong Leng Tsang is onderscheiden omdat zij de inspiratiebron is voor ontwerpers als Viktor & Rolf, Louis Vuitton en Valentino. De Rotterdamse werd vooral bekend door haar ‘jasjurken’. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tv-presentator Humberto Tan is onderscheiden vanwege zijn vrijwilligerswerk voor onder meer het Rode Kruis en de Johan Cruijff Foundation. Hij is eveneens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

18 Ridders in de Orde van de Nederlandse Leeuw

In totaal werden, net als vorig jaar, achttien mensen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd. Dit jaar kreeg ook Martha Roggenkamp, hoogleraar Energierecht bij de faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, deze onderscheiding. Volgens de website van haar werkgever is zij de eerste hoogleraar in Nederland in dit vakgebied en ze is van „grote betekenis” geweest voor de regulering van de energiesector. Ook speelde ze een „grote rol” bij de juridische aspecten rond de aardbevingsproblematiek in Groningen, Waddengas en publiek aandeelhouderschap in energiebedrijven.

Politieagent Zefanja Engberts uit Houten werd onderscheiden met de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons. De erepenning is de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding en wordt niet vaak uitgereikt. Er zijn drie uitvoeringen, goud, zilver en brons. De gouden variant is de belangrijkste dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willems-Orde. Engberts liep vorig jaar juni een brandend appartementencomplex in om slachtoffers te redden. De brand ontwikkelde zich zo snel dat Engberts door de rook niet meer terug kon en door een ingetikte ruit naar buiten moest springen, waarbij hij beide hielbenen brak.

Om een koninklijke onderscheiding te kunnen krijgen, moet iemand worden voorgedragen bij de burgemeester van zijn of haar woonplaats, die het verzoek bij goedkeuring doorstuurt naar de Commissaris van de Koning. Daarna belandt de aanvraag bij de Kanselarij der Nederlandse Orden, die deze op haar beurt doorschuift naar het zogenoemde Kapittel voor de Civiele Orden. Dat adviseert de verantwoordelijk minister over de toekenning. De Koning en de minister zetten dan hun handtekening onder het Koninklijk Besluit. Het Kapittel wees het afgelopen jaar 365 aanvragen af.

Zoeken

Benieuwd wie allemaal een lintje hebben gekregen? Zoek hieronder in de zoekmachine op achternaam, locatie, jaar, geslacht en soort onderscheiding.of laat leeg voor alles


woonplaats, gemeente of naam van ander land

Of: