Boete voor diefstal uit afvalbak Gerhard Richter

Kunstmarkt Een man uit Keulen heeft een boete van 3150 euro gekregen, omdat hij schetsen van Gerhard Richter meenam uit diens papiercontainer.

Gerhard Richter voor een van zijn abstracte werken in 2017
Gerhard Richter voor een van zijn abstracte werken in 2017 Foto FILIP SINGER/EPA

De rechtbank in Keulen heeft een 49-jarige Duitser een boete van 3150 euro opgelegd voor het stelen van vier ongesigneerde schetsen van de wereldberoemde Keulse kunstenaar Gerhard Richter (87). De man vond ze in juli 2016, nadat Richter ze bij het oud papier had gegooid, schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

De schetsen zijn met olieverf overgeschilderde foto’s ter grootte van ansichtkaarten. Richter was volgens Der Spiegel niet tevreden over deze werken en gooide ze weg. Om die reden had hij ze ook niet gesigneerd.

Volgens de rechtbank blijven de schetsen echter eigendom van Richter, ook al heeft hij ze weggegooid. De gezamenlijke waarde wordt geschat op zo’n 60.000 euro. Richter is van plan zijn afgekeurde werken na ontvangst te vernietigen, aldus Der Spiegel.

De dader zegt dat hij geen kwade bedoelingen had. Hij beweerde de schetsen op straat te hebben gevonden omdat de papierbak omver was gewaaid, en hij deze weer rechtop wilde zetten. Omdat Richter volgens hem niet reageerde op zijn poging contact te leggen, bood hij ze aan bij een veilinghuis in München. Dat wilde de schetsen alleen veilen in combinatie met een certificaat van echtheid, uitgegeven door het Gerhard Richter-archief in Dresden.

Lees meer over Gerhard Richters kunst: Zwalkende expositie Gerhard Richter (2017)

Dietmar Elger, directeur van het archief, herkende de schetsen als werken van Richter. De bewering van de 49-jarige ‘vinder’ dat ze een cadeau waren van een bevriende kunstenaar, die ze weer van Richter had gekregen, kon niet kloppen, wist Elger, omdat Richter zijn werk nooit ongesigneerd schenkt.

Gerhard Richter is in 1932 geboren in Dresden. Naast zijn realistische werk maakt hij ook abstracte kunst. Een deel van zijn oeuvre bestaat uit overgeverfde foto’s. Richter is een van de duurste levende kunstenaars ter wereld.