Amerikaanse justitie start onderzoek naar emissietesten Ford

Het onderzoek gaat over de interne testprocedures bij Ford, dat de gebreken zelf naar buiten bracht.

Twee maanden geleden meldde de Amerikaanse autobouwer al bij toezichthouders dat er mogelijk iets niet klopt aan de testprocedures.
Twee maanden geleden meldde de Amerikaanse autobouwer al bij toezichthouders dat er mogelijk iets niet klopt aan de testprocedures. Foto Gene J. Puskar/AP Photo

De Amerikaanse justitie is een onderzoek gestart naar de manier waarop autofabrikant Ford emissie- en brandstoftesten uitvoert. Dat heeft het bedrijf vrijdag naar buiten gebracht. Ford zegde vrijdag volledige medewerking toe.

Het onderzoek gaat niet over mogelijke sjoemelsoftware, zo zegt Ford. Wel wordt onderzocht of de interne testprocedures, waarmee de brandstofbesparing- en emissienormen worden vastgesteld, wel kloppen. Twee maanden geleden meldde de Amerikaanse autobouwer al bij toezichthouders dat er mogelijk iets niet klopt aan de testprocedures.

Ford kwam hier zelf mee naar buiten nadat eigen medewerkers in september aan de bel trokken. Daarop werden externe onderzoekers ingehuurd om naar de zaak te kijken.

Lees ook: De sjoemeldiesel rijdt voort. En iedereen kijkt naar elkaar

Het onderzoek van justitie volgt op een reeks schandalen bij andere fabrikanten van diesels, wat later bekend werd als de ‘dieselgate’. Door installatie van speciale sjoemelsoftware stootten auto’s van de Volkswagen Groep bij testritten minder schadelijke stoffen uit dan dat zij op de weg zouden doen. Daardoor voldeden de auto’s tijdens de tests aan de milieueisen. Het ging onder meer schadelijke stikstofoxiden.

In januari schikte Fiat Chrysler voor 800 miljoen dollar (ruim 700 miljoen euro) met de Amerikaanse autoriteiten wegens fraude met emissietesten. In de VS loopt nog een onderzoek naar Daimler AG, het moederbedrijf van Mercedes-Benz.