Amerikaanse agent veroordeeld voor doodschieten zwarte man

Het is zeer uitzonderlijk dat een Amerikaanse politieagent wordt veroordeeld voor een zogenoemde on-duty killing.

De familie van het slachtoffer in de rechtszaal.
De familie van het slachtoffer in de rechtszaal. Foto Lannis Waters/POOL

De Amerikaanse ex-politieagent Nouman Raja is donderdagnacht veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar voor het doden van een man terwijl hij aan het werk was. Raja schoot in oktober 2015 Corey Jones dood, een zwarte man die met autopech langs de weg stond. Het is zeer uitzonderlijk dat een (voormalige) agent wordt veroordeeld voor een zogenoemde on-duty killing.

Op 18 oktober 2015 reed Jones na een optreden van zijn band naar huis over de snelweg I-95. Ter hoogte van Palm Beach, Florida kreeg zijn auto kuren en kwam hij met motorpech langs de kant van de weg te staan. Daar werd hij benaderd door agent Raja, die in een normale auto en burgerkleding naar hem toekwam.

Raja zou niet kenbaar hebben gemaakt dat hij een agent was en benaderde Jones al scheldend en schreeuwend. Hierdoor dacht de muzikant vermoedelijk dat Raja zijn auto wilde stelen of hem iets aan wilde doen. Jones trok zijn wapen en probeerde weg te rennen. Toen beschoot Raja hem driemaal, waarna Jones zijn wapen weggooide. Hierna vuurde hij nog drie kogels af, een daarvan werd Jones fataal.

Lees ook: Dit eerste Black Lives Matter-jeugdboek is zo goed als onmisbaar

Audio-opnames van de beschieting

Jones was tijdens het gehele incident aan de telefoon met de wegenwacht. De geluidsopname van dat gesprek haalde de verdediging van Raja onderuit. De ex-agent beweerde dat hij wel degelijk had gezegd dat hij van de politie was en dat Jones hém agressief benaderde.

Het is zeer uitzonderlijk dat een Amerikaanse politieagent wordt veroordeeld voor het doden van een burger in diensttijd, tot grote onvrede van organisaties als burgerrechtenbeweging Black Lives Matter. De afgelopen jaren vonden meerdere incidenten plaats waarbij agenten zwarte Amerikanen zonder legitieme reden doodschoten.

In 2015 liepen de gemoederen in Chicago bijvoorbeeld hoog op na de dood van de tiener Laquan McDonald. Op dashcambeelden was te zien dat een witte agent hem met zestien schoten in de rug doodde. Zijn dood leidde tot grootschalige rellen en grote onrust binnen het politiekorps van de stad. Justitie oordeelde dat de politie van de stad jarenlang zwarte mensen heeft gediscrimineerd en er onnodig mensen zijn doodgeschoten. De agent werd veroordeeld tot vijftien jaar cel.