Advies

‘Eindhoven Airport moet geluidsoverlast beperken’

Eindhoven Airport moet ervoor zorgen dat het minder geluidsoverlast veroorzaakt. Dat advies heeft oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) donderdag overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD).

Het kabinet had Van Geel als „onafhankelijke verkenner” gevraagd de ontwikkeling van de luchthaven in kaart te brengen. Hij pleit voor 30 procent minder geluidsbelasting in 2030, om de omwonenden te ontzien. De hoeveelheid geluidsoverlast zou moeten bepalen hoeveel er gevlogen mag worden, stelt hij in zijn rapport. Zo wil hij ook de inzet van stille vliegtuigen belonen.

Sowieso vindt de adviseur dat de Eindhovense luchthaven de komende jaren niet verder moet groeien. Ook adviseert hij geen vluchten meer na 23.00 uur te plannen, om overlast te voorkomen. In het rapport stelt Van Geel verder dat de luchthaven moet inzetten op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hij noemt daarbij geen concreet doel, tot onvrede van milieuorganisaties. Greenpeace neemt het Van Geel kwalijk dat hij wel een concreet verminderingsdoel opstelde voor geluidsoverlast, maar niet voor CO2-uitstoot. (NRC)