Advies aan Hoge Raad: politie deels aansprakelijk voor schietpartij Alphen

Tristan van der V. schoot in 2011 in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen dood. De politie had hem een wapenvergunning verleend, terwijl dat niet had gemoeten.

Winkelcentrum de Ridderhof.
Winkelcentrum de Ridderhof. Foto Sander Koning/ANP

De politie is gedeeltelijk aansprakelijk voor de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. Daarom moet de politie de overlijdens- en letselschade vergoeden aan de slachtoffers en nabestaanden. Dat adviseert de procureur-generaal vrijdag aan de Hoge Raad.

Het gerechtshof van Den Haag had vorig jaar bepaald dat de politie letsel- en overlijdensschade moet vergoeden, maar de politie tekende cassatie aan tegen die uitspraak. Volgens het hof werd door fouten een wapenvergunning aan schutter Tristan van der V. verleend, terwijl dat niet had gemoeten.

Zes doden

Van der V. schoot 9 april 2011 in winkelcentrum De Ridderhof om zich heen, waardoor zes mensen om het leven kwamen en zeventien mensen gewond raakten. Daarna schoot hij zichzelf dood. Het was voor de schietpartij al bekend dat Van der V. ernstige psychische problemen had. Daarom hebben gewonden en nabestaanden de politie aansprakelijk gesteld voor het verlenen van een wapenverlof aan de schutter.

In 2015 had een rechtbank in Den Haag hun klacht afgewezen, maar het gerechtshof heeft hen later alsnog in het gelijk gesteld. De procureur-generaal geeft onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die dat advies meestal opvolgt. De Hoge Raad doet op 6 september uitspraak. Daartegen is geen beroep meer mogelijk.