18 maanden cel voor Kremlin-spion Maria Boetina

De 30-jarige Russin werd in 2018 gearresteerd omdat zij toegang had geprobeerd te krijgen tot de Amerikaanse regering.

Foto STR/AFP

Maria Boetina, de Russische spion die in de Verenigde Staten in het geheim voor het Kremlin spioneerde, is vrijdag veroordeeld tot achttien maanden cel. Dat meldt persbureau Reuters. Een Amerikaanse federale rechtbank legde haar de gevangenisstraf op, die zij in de VS moet uitzitten. Daarna wordt zij naar Rusland gedeporteerd.

Boetina werd in juli 2018 gearresteerd omdat zij toegang had geprobeerd te krijgen tot de Amerikaanse regering. Dat deed zij onder meer door een relatie te beginnen met een Republikeinse politicus en banden aan te gaan met andere conservatieve politici. Ook sloot zij zich aan bij de National Rifle Association (NRA), de invloedrijke lobbyclub van wapenbezitters die overwegend Republikeins is. De FBI beschuldigde haar ervan een illegale lobby te voeren op verzoek van een Russische overheidsfunctionaris.

In december vorig jaar bekende de 30-jarige Russin schuld in de zaak over de NRA in ruil voor strafvermindering. Boetina had de rechtbank gevraagd haar te veroordelen voor de negen maanden die ze al had vastgezeten, maar de rechter ging daar niet in mee. In plaats daarvan blijft de Russin nog negen maanden langer vastzitten. Volgens de rechter in kwestie is de straf bedoeld om aan te tonen hoe serieus de wetsovertreding van Boetina is en om anderen „af te schrikken”. Boetina had maximaal vijf jaar cel kunnen krijgen.

‘Ambitieuze doch naïeve student’

De advocaten die Boetina verdedigden, hielden vol dat de Russin een ambitieuze doch naïeve student was die in 2016 naar de VS kwam met een studentenvisum. In Rusland was zij oprichter van de vereniging Het Recht Wapens te Dragen.

Boetina zou zich niet hebben gerealiseerd dat zij zich in de VS als lobbyist had moeten laten registeren, toen zij zich in de Amerikaanse wapenlobby mengde. Tegenover de rechtbank zei Boetina vrijdag spijt te hebben van haar acties: „Ik heb drie titels, maar nu ben ik een veroordeelde crimineel zonder baan, zonder geld en zonder vrijheid.”

Justitie was van mening dat Boetina haar connecties met de NRA echter had ingezet om tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 bij de Republikeinen in de buurt te komen.