Vrijmarkt waaiert uit over de Rotterdamse wijken

Koningsdag De afgelopen jaren is de vrijmarkt in het centrum van Rotterdam verder ingekrompen. Ook dit jaar zijn er daar minder plekken, terwijl de vrijmarkt in de wijken bloeit.

Een drukke vrijmarkt op de Westblaak in het centrum tijdens Koninginnedag in het jaar 2000.
Een drukke vrijmarkt op de Westblaak in het centrum tijdens Koninginnedag in het jaar 2000. Foto Jasper Juinen/ANP

Koninginnedag was in Rotterdam lange tijd geen spannende bedoening. Wie echt wilde feesten, toog meestal richting de hoofdstad. Hoogtepunt in Rotterdam was de vrijmarkt, waarbij het centrum één dag bruiste van levendigheid. Jong, oud, rijk, arm, wit, zwart en alle schakeringen daartussen struinden kraampjes en kleedjes af op zoek naar koopjes.

Inmiddels houden grote festivals als Oranjebitter en het Kralingse Bos Festival feestvierders op Koningsdag wel in de stad, maar de vrijmarkt in het centrum wordt steeds kleiner. Vroeger was er één lange aaneengesloten route van vrijmarktverkopers, zoals op de Meent, Aert van Nesstraat, Coolsingel, Westblaak, Van Oldenbarneveltstraat, Mauritsstraat en op de lange Nieuwe Binnenweg.

Vorig jaar daarentegen bestond de vrijmarkt in het centrum slechts uit de Binnenrotte en een deel van de Hoogstraat. Dit jaar zijn de Westersingel, Van Oldenbarneveltstraat, Grote Kerkplein en de Coolsingel (Meent tot aan Donner) aangewezen.

Minder locaties

Er zijn dit jaar inderdaad minder locaties in het centrum, staat op de site van de gemeente. Dat heeft onder meer te maken met de herinrichting van de Coolsingel, de afsluiting van de Maastunnel, de weekmarkt op de Binnenrotte en de Hoogstraat, het vrijhouden van wegen en geplande verbouwingen in het centrum.

Bij het ‘Integraal Overleg Koningsdag’ wordt verder gekeken naar veiligheid, vult woordvoerder Ekin Yazbahar-Sönmez van de dienst stadsontwikkeling aan. Zoals de verkeersdoorstroming, en het beschikbaar zijn van een calamiteitenroute voor brandweer, politie en ambulances.

Sommige Rotterdammers trokken zich vorig jaar niets aan van de gemeentelijke richtlijnen. Zo was er vorig jaar toch wat vrijmarkt op de Aert van Nesstraat, Westersingel en Nieuwe Binnenweg. Van strenge handhaving leek geen sprake te zijn.

Toch kozen de meeste verkopende bewoners voor een plek in de (eigen) wijk. Daarmee waaiert de vrijmarkt steeds meer uit over de stad.

Spullen

Een van de duizenden verkopers op de Rotterdamse vrijmarkt is Berry Dijkstra. Hij stond een aantal jaren op de Westersingel om samen met zijn vriend spullen te verkopen. „Ik ben een verzamelaar en koop altijd alle kringloopwinkels leeg. Dit was een mooie manier om daar weer vanaf te komen”, vertelt hij.

Maar de strengere regulering van de laatste jaren staat Dijkstra tegen. „Een paar jaar geleden kwam een stadswacht naar ons toe om te vragen naar onze vergunning. Toen we die niet hadden, is hij gaan bellen.”

Zo ging voor Dijkstra de lol eraf. „Wij gingen altijd al om vijf uur van huis om een plek te bemachtigen. Dat is toch het idee van een vrijmarkt, zo vroeg mogelijk zijn en je kleedje uitgooien? Waarom wil de gemeente dat zo nodig reguleren? Natuurlijk moeten er geen gevaarlijke situaties ontstaan, maar dit gaat wat mij betreft veel te ver. Alle plekken in het centrum zijn weken van tevoren al vergeven. Ze reguleren het dood.”

Welk vrijmarkttype ben jij? Lees hier een artikel:

Dijkstra had zijn vaste stek aan het einde van de Westersingel, bij het Eendrachtsplein. „Om vijf uur ’s ochtends had je daar dan dronken mensen uit Club Vibes die om je heen cirkelden.” Daarna komen volgens hem verschillende categorieën voorbij. „Als eerste de echte jagers, die uit zijn op elektronica of vintage. Daarna mensen die ook zijn uit geweest, nog niet hebben geslapen en een nacht doorhalen. Die kopen dan gekke dingen zoals bontjassen. Vervolgens heb je het kijkpubliek dat vooral rondloopt. En vanaf de middag zijn mensen weer dronken en gaan ze kopen.”