Voorwaardelijke straffen voor echtpaar uit Nijkerk dat met bier fraudeerde

De twee verdachten uit Nijkerk verkochten fusten als Heineken-, Amstel-, of Grolschbier aan horecabedrijven terwijl er goedkoper bier in zat.

De fusten van Amstel, Grolsch en Heineken werden in een autowasstraat gewassen en daarna gevuld met ander bier. Bovenstaande foto heeft niet met deze zaak te maken.
De fusten van Amstel, Grolsch en Heineken werden in een autowasstraat gewassen en daarna gevuld met ander bier. Bovenstaande foto heeft niet met deze zaak te maken. Foto Jerry Lampen/ANP

Een ondernemer uit Nijkerk is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur voor het frauderen met bier. Zijn vrouw kreeg een voorwaardelijke taakstraf van tachtig uur opgelegd. De twee verkochten in 2016 en 2017 zo’n 5.000 fusten bier als Heineken, Grolsch of Amstel terwijl er ander, merkloos bier in zat. Het is de eerste keer dat in Nederland mensen zijn vervolgd voor bierfraude, aldus justitie.

De zaak kwam aan het licht toen horecabedrijven klachten ontvingen over het bier dat zij schonken. De fusten bleken uit Nijkerk afkomstig te zijn. Volgens justitie maakten de 54-jarige Willem van de P. en zijn 46-jarige vrouw Erika van de B. de fusten schoon in en plakten zij er stickers met vervalste houdbaarheidsdata op. Daarna werden de fusten gevuld met een goedkoper, merkloos bier, waaronder JWG en Schramovski, en verkocht aan horecabedrijven.

Volgens de rechtbank heeft het stel Heineken, Amstel en Grolsch schade toegebracht door bier van minder goede kwaliteit te verkopen als hun merkbier. Bovendien hebben Van de P. en Van de B. geld verdiend aan de fraude dat anders voor de brouwerijen was geweest. Ook wees de rechtbank erop dat de handel in het ‘valse bier’ „risico’s voor de volksgezondheid” met zich heeft meegebracht. De twee hielden zich immers niet aan protocollen die brouwerijen aanhouden bij het schoonmaken van de fusten. Voor zover bekend zijn er geen mensen ziek geworden na het drinken van het bier.

Lagere straffen

De straffen vielen lager uit dan de vijftien en tien maanden die justitie tegen de man en vrouw had geëist. Reden was dat ze in een civiele zaak al zijn veroordeeld tot een betaling van 270.000 euro aan bierbrouwer Heineken. Bovendien werkte Willem van de P. mee aan het onderzoek. De twee bedrijven van het echtpaar kregen elk een voorwaardelijke geldboete van 50.000 opgelegd door de rechtbank in Zwolle. Justitie had boetes van twee en drie ton geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat Erika van de B., als leidinggevende van een van de ondernemingen, niet de initiatiefneemster was van de fraude. Wel had zij meer kunnen doen om de handel in vals bier te kunnen stoppen toen zij er lucht van kreeg.

Om onrust onder bierconsumenten te voorkomen benadrukte de officier twee weken geleden dat er geen aanwijzingen waren voor andere frauduleuze fusten op de Nederlandse markt.