Vijf arrestaties na vondst dood Palestijns jongetje bij Belgisch azc

Het 9-jarige kind verdween maandagavond, zijn lichaam werd woensdag teruggevonden in een sloot op het terrein van het azc waar hij verbleef.

Een auto van de Belgische politie.
Een auto van de Belgische politie. Foto Getty

De Belgische justitie heeft woensdag vijf personen gearresteerd na de vondst van het lichaam van een 9-jarig Palestijns jongetje op het terrein van een asielzoekerscentrum. Dat meldt omroep VRT. Een woordvoerder van justitie zegt tegen de omroep dat het kind mogelijk is omgebracht. Er is een moordonderzoek geopend. Het is onduidelijk wat voor relatie de verdachten met het kind hadden.

Het jongetje werd woensdag rond 16:00 na een uitgebreide zoektocht dood aangetroffen in een sloot op het terrein van het asielzoekerscentrum, waar hij met zijn moeder verbleef. Het jongetje raakte rond 22:00 maandagavondvermist, kort daarvoor had hij nog op zijn fiets rondgereden door het azc. Zijn fiets werd al snel teruggevonden, maar van het kind ontbrak ieder spoor. Dinsdag zette de politie een grootschalige zoekactie op touw, waarbij het terrein rond het azc is doorzocht.

De Vlaamse krant HLN schrijft dat het uitgesloten lijkt dat het jongetje door een ongeval in het water is terechtgekomen. Volgens de krant zijn de verdachten van Palestijnse afkomst. Beide beweringen zijn niet officieel bevestigd.

Maggie De Block, de minister van Asiel en Migratie, noemt de dood van het jongetje „ronduit dramatisch”. Premier Charles Michel heeft op Twitter zijn medeleven betuigd. Fedasil, de organisatie die in België verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, zorgt voor opvang en begeleiding van de familie van het kind. In het asielzoekerscentrum is slachtofferhulp aanwezig.

Broechem ligt zo’n vijftien kilometer ten oosten van Antwerpen.