‘Steeds minder sociale media, dat geeft me rust’

Mediavreters In deze rubriek vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Deze week: zorgadviseur Tim Kroesbergen (31) lag door een handicap veel in bed.

‘Ik ben eigenlijk veel te breed geïnteresseerd, dat zie je terug in mijn mediagebruik”, vertelt Tim Kroesbergen (31), communicatiemedewerker bij zorginnovator ‘Academy het Dorp’ en adviseur in de zorg. „Ik ben gelukkig een stuk rustiger geworden. Vroeger zat ik de hele tijd op sociale media, vooral Twitter. Mensen zeggen wel eens tegen me: Tim wat heb je ongelooflijk veel getwitterd. En dat was ook zo in het verleden. Vanuit mijn opleiding Digitale Communicatie kwam ik met allerlei media in aanraking. Dus ik zit ook op vrijwel elk medium dat je kan vinden.

„Mijn sociale-mediagebruik had altijd een nogal zakelijk karakter. Ik heb twee en een half jaar als bandmanager in de muziekindustrie gewerkt. Voor promotie gebruikte ik veel Twitter. In die periode ben ik een hoop mensen gaan volgen die ik nu als ruis zie. Ik vind dat ik nog steeds teveel mensen volg, al ben ik al gezakt van 1.600 naar zo’n 800. Het liefst wil ik terug naar 300 want dan volg meer je vrienden en bekenden. Op die manier kan ik ook gemakkelijker persoonlijk worden.

„Ik had niet door dat ik zoveel op de sociale media zat. Maar op een zeker moment ging het medisch niet zo goed met me. Ik heb een botziekte, osteogenesis imperfecta, waardoor ik bij het minste of geringste mijn botten breek. Ik moest stil op bed liggen, waardoor ik een tijdje niet meer op sociale media kon. Achteraf heb ik dat als fijn ervaren. Ik bleek de drukte helemaal niet nodig te hebben. Sindsdien gebruik ik bijvoorbeeld LinkedIn, daar vinden betekenisvolle gesprekken plaats. Op Twitter is het toch meer waan van de dag.

Hyperventileren van een harde beat

„Ik ben over de hele linie bewuster gebruik gaan maken van media. Ik luister nu rustigere muziek, zoals singer/songwriters. Zolang er maar geen harde beat in zit want dan neem ik het tempo van de muziek onbewust met mijn ademhaling over. Dat heeft ook te maken met mijn handicap. In het verleden ben ik hierdoor wel eens gaan hyperventileren. Nu pas ik er erg mee op.”

‘Ik heb te weinig tijd om alles te lezen wat ik wil. Ik kan door mijn medische conditie niet met het vliegtuig, maar ik hou erg van reisverhalen, zoals correspondenten die verhalen vertellen over elders. Ook de reisdocumentaires van de VPRO vind ik erg mooi. Door mijn handicap ben ik wel overgestapt op digitaal lezen. Fysiek is dat voor mij handiger, zeker als het boek zwaar is. Doordat ik meer uren dan een gemiddeld persoon in bed moet liggen luister ik, al jaren voordat ze echt opkwamen, veel podcasts. Het is een fijne manier om informatie tot je te krijgen terwijl je je lichaam rust gunt.

„Er zijn veel podcasts die ik interessant vind, maar ook hier moet ik snijden. De podcast van techwebsite The Verge vind ik erg goed. Zij richten zich minder op de techniek, maar meer op ontwikkeling en de sociale aspecten ervan. Ook dj Michiel Veenstra, van 3FM overgestapt naar Kink, heeft een podcast die ik regelmatig beluister. Zijn maatschappelijke betrokkenheid spreekt me aan.

„Jarenlang heb ik mezelf veel te veel door het leven laten meeslepen. Zonder dat ik mezelf afvroeg wat ik wilde, en wat ik belangrijk vond. Nu doe ik meer aan introspectie. De website bedrock.nl, over een gezonde en bewuste levensstijl, is een goede aanvulling daarop. Op Facebook heb je ook online patiëntencommunities, waar je je ervaringen als patiënt kan delen. Samen leer je daar echt van.”