Tesla na twee kwartalen winst terug in de rode cijfers

De omzet van de bouwer van elektrische auto’s steeg wel, maar minder hard dan werd verwacht.

Elon Musk bij de presentatie van de Model Y.
Elon Musk bij de presentatie van de Model Y. Foto Jae C. Hong/AP

Autofabrikant Tesla heeft opnieuw rode cijfers geschreven. Na twee kwartalen winst boekte de Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s in het eerste kwartaal van 2019 een nettoverlies van 702 miljoen dollar (bijna 630 miljoen euro). Het bedrijf van Elon Musk worstelt al jaren met de financiële resultaten: de eerste vijftien jaar van zijn bestaan wist Tesla ook al geen winst te maken.

De omzet steeg wel, van 3,4 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2018 tot 4,5 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. De stijging is echter minder groot dan was verwacht. Ook is de omzet fors lager dan die in het vorige kwartaal (7,22 miljard dollar).

Het verlies is volgens Tesla te wijten aan logistieke problemen rond de productie en overzeese verkoop van het Model 3. Musk had de productieaantallen van de populaire auto flink opgeschroefd, in de hoop daarmee winst te kunnen maken. Maar Tesla leunde daarbij veel op automatisering, wat leidde tot defecten. Het beleid leidde ook tot spanningen binnen het bedrijf.

Lees ook: Drie dagen met de Tesla 3 door Californië

Bouwen in een tent

Het bedrijf week uit naar onconventionele productiemethodes, omdat de fabrieken simpelweg overbelast waren. Daarom werd een deel van de auto’s gebouwd in een enorme tent. Musk omschreef zijn taak meermaals als „de productiehel”.

Verder zijn er minder auto’s verkocht omdat een belastingvoordeel voor kopers van elektrische auto’s in de Verenigde Staten begin dit jaar is voor een belangrijk deel is teruggedraaid.

Tesla heeft al aangekondigd minder auto’s van het type Model 3 te leveren dan vooraf beloofd. Wel houdt de autobouwer vast aan zijn eerder gestelde leveringsdoelen van 360.000 tot 400.000 auto’s voor 2019. Tesla hoopt in het derde kwartaal van dit jaar weer winstgevend te zijn.