Supersterren maken muziek over ‘Game of Thrones’

For The Throne Twintig artiesten, waaronder The Weeknd, schreven nieuwe muziek met teksten gebaseerd op fantasyserie Game of Thrones voor het compilatiealbum For The Throne. Over de wisselwerking tussen tv-serie en muziek, en een recensie van de single ’Power is Power’.

Zanger Matt Bellamy van rockband Muse doet mee op 'Game of Thrones'-album 'For The Throne'
Zanger Matt Bellamy van rockband Muse doet mee op 'Game of Thrones'-album 'For The Throne' Foto Timm Schamberger/EPA

Twintig internationaal bekende artiesten schreven muziek met teksten gebaseerd op fantasyserie Game of Thrones, voor het nieuwe compilatiealbum For The Throne. De plaat met nummers van onder meer The Weeknd en Muse-zanger Matt Bellamy is het resultaat van de toegenomen wisselwerking tussen tv-serie en popmuziek.

In eerdere seizoenen van de serie bood Game of Thrones een podium voor relatief onbekende alternatieve rockbands als The Hold Steady en Sigur Rós. Tegenwoordig, na acht succesvolle seizoenen, is de serie van HBO inmiddels uitgegroeid tot een merknaam waaraan country-, hiphop- en rockartiesten met miljoenen streams op Spotify graag hun naam verbinden.

De afgelopen twee weken verschenen er drie singles afkomstig van het album. De meest gestreamde van de drie is Power is Power van zanger The Weeknd, in samenwerking met zangeres SZA en rapper Travis Scott. De nummers van For The Throne zullen niet allen in de komende afleveringen te horen zijn, maar staan wel onder de noemer van de Game of Thrones-franchise. Twee andere nummers op het album komen van zangeres Ellie Goulding en Matt Bellamy van rockband Muse.

For The Throne is niet het eerste muzikale eerbetoon aan de fantasyserie. In 2014 en 2015 verschenen de twee delen van de gratis online te beluisteren muziekcompilatie Catch the Throne, met hiphop- en metalnummers over Game of Thrones. Rapper Snoop Dogg en metalband Mastodon werkten mee aan deze zogeheten mixtapes.

Gastrolletjes

De allereerste muzikale gastbijdrage in de serie kwam van de Amerikaanse indieband The National. Voor de soundtrack van het tweede seizoen uit 2012 maakten zij een eigen versie van The Rains of Castamere, een lied uit het Game of Thrones-universum. In latere seizoenen verschenen meerdere muzikanten zelf een paar seconden lang op de achtergrond in beeld, als grap voor de oplettende kijker. Onder andere Coldplay-drummer Will Champion en de IJslandse folkband Of Monsters and Men hadden een figurantenrol in de serie.

Niet alle samenwerkingen met popartiesten vielen in goede aarde bij fans. Zo leidde een gastoptreden van zanger Ed Sheeran in het voorlaatste seizoen tot negatieve reacties op Twitter. Het grootste kritiekpunt van kijkers was dat Sheeran als gastacteur te lang en te prominent in beeld kwam. Na de golf van kritiek zette de Britse zanger zijn Twitteraccount op non-actief in juli 2017, en zijn Twitterstilte duurt voort.