Quote hoeft artikel over VVD-senator niet te rectificeren

Berichtgeving van Quote over de lucratieve nevenactiviteiten van VVD-senator Duthler wordt „ondersteund door de feiten”, aldus de rechter.

Anne-Wil Duthler lid van de VVD-fractie van de Eerste Kamer.
Anne-Wil Duthler lid van de VVD-fractie van de Eerste Kamer. Foto Cor Salverius /Dijkstra bv

Zakenblad Quote hoeft een artikel over de nevenactiviteiten van VVD-senator Anne-Wil Duthler niet te rectificeren. Dat oordeelde de voorzieningenrechter donderdag. Duthler had hierover een kort geding aangespannen maar kreeg geen gelijk van de rechter.

De VVD-politicus probeerde rectificatie af te dwingen omdat het artikel volgens haar misleidend is en „haar goede eer en naam” schaadt. De rechter oordeelde echter dat het verhaal in de Quote ondersteund wordt door de feiten. Ook hebben de auteurs, freelancejournalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers, genoeg onderzoek gedaan en voldoende gelegenheid geboden voor weerwoord.

„Bovendien moet een publiek figuur meer kritiek dulden dan iemand zonder publieke functie”, verklaart de rechter tot slot. Het artikel draagt bij aan het „actuele maatschappelijke debat over de integriteit van Kamerleden”.

„Ik ben natuurlijk opgelucht”, zegt Van Keken in een telefonische reactie op de uitspraak. „Maar ik blijf het opmerkelijk vinden dat een actief volksvertegenwoordiger naar de rechter is gestapt vanwege inhoudelijke kritiek op een journalistiek stuk. Dat is vrij uniek.”

Schuldeisers

Van Keken en Kuijpers schreven een reeks artikelen rondom de vraag of Duthler zakelijk profiteert van haar VVD-senatorschap. In maart onhulden ze dat de senator de spil is in „een kluwen van tien BV’s in één pand” in Den Haag, waartussen geld heen en weer geschoven wordt. Ook schreven de journalisten in Quote dat de senator als politicus het woord voert over privacy, terwijl Duthler zelf miljoenen verdient in deze sector.

Verder kwamen de journalisten er tijdens het onderzoek achter dat een aantal mensen die zakendoen met Duthlers bedrijven niet betaald worden, zegt Van Keken. De senator had vooral een probleem met de Quote-berichtgeving over een beslaglegging van 900.000 euro op één van haar bedrijven, omdat deze kort voor het moment van publicatie was vervallen.

In de Eerste Kamer-fractie is Anne-Wil Duthler (1967) voorzitter van de commissie Justitie & Veiligheid. Daarnaast is ze advocaat en ondernemer. Naar aanleiding van de artikelen over Duthler is de VVD in maart een integriteitsonderzoek gestart. Over de uitslag van dit onderzoek is nog niets bekend.