Poetin en Kim Jong-un schudden elkaar de hand in Vladivostok

Het is voor het eerst in acht jaar tijd dat de regeringsleiders van Noord-Korea en Rusland elkaar ontmoeten.

Kim en Poetin poseren voor een foto voorafgaand aan hun gesprek.
Kim en Poetin poseren voor een foto voorafgaand aan hun gesprek. Foto Alexei Nikolsky/Sputnik/AP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin hebben elkaar donderdag voor het eerst ontmoet. In de Russische stad Vladivostok gaven de twee regeringsleiders elkaar in het bijzijn van de pers een hand, om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan. Het is de eerste keer in acht jaar tijd dat staatshoofden van Rusland en Noord-Korea elkaar ontmoeten.

Twitter avatar BBCWorld BBC News (World) This is the moment North Korea’s Kim Jong-un meets Vladimir Putin. Both leaders are in Russia’s port city of Vladivostok to begin summit talks: https://t.co/2HztHJCRyu But will it prove ill-fated like Hanoi? https://t.co/TJvC0KfhBE https://t.co/8dLhsgflHC

Na het gesprek zei Poetin volgens persbureau Reuters dat hij „een degelijke discussie” heeft gevoerd met de Noord-Koreaanse leider. Hij gelooft dat zijn bezoek aan Noord-Korea de banden tussen de landen zal versterken. De leiders zouden onder andere hebben besproken hoe „de situatie op het Koreaanse schiereiland” het beste opgelost kan worden.

Ook heeft de Russische president gesteld dat zijn land Kim wil helpen „de banden tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten te normaliseren”. Poetin zei toe te helpen bij het beëindigen van de „nucleaire impasse”. Hij verwees naar de de Amerikaanse eis tot denuclearisering van Noord-Korea, wat Kim alleen wil doen als alle sancties tegen zijn land worden opgeheven. Poetin noemde geen concrete oplossingen of maatregelen.

Kim zei op zijn beurt dat hij een „erg vruchtbaar” gesprek heeft gevoerd met zijn Russische ambtgenoot. Voorafgaand aan de top feliciteerde hij Poetin met zijn verkiezingszege van afgelopen jaar. Rond 11.15 uur kwam het bericht naar buiten dat de top officieel is afgelopen. Kim zal nog een dag in Vladivostok blijven, schrijft persbureau Reuters.

Lees ook: Kim lonkt naar Poetin nu Trump hem even niet wil zien

Twee maanden na ontmoeting met Trump

De laatste top tussen de Russische en Noord-Koreaanse staatshoofden vond plaats in 2011, toen ontmoette Kims vader Kim Jong-il de toenmalige Russische president Dimitri Medvedev. Vorig jaar bedankte Kim nog voor een uitnodiging van Poetin voor een economische top.

Twee maanden geleden mislukte de tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump. De regeringsleiders konden het niet eens worden over de denuclearisering van Noord-Korea. Uiteindelijk werd de topontmoeting vroegtijdig afgebroken en kwam er geen akkoord en zelfs geen gemeenschappelijke slotverklaring.