Oost-OekraÏne

Kremlin wil inwoners Donbas makkelijker Russische pas geven

Bewoners van de twee separatistische regio’s in Oost-Oekraïne kunnen gemakkelijker en sneller de Russische nationaliteit krijgen. President Poetin heeft woensdag een decreet ondertekend dat „een versimpelde aanvraag om humanitaire redenen” mogelijk maakt, zo meldt het Kremlin. Kiev heeft boos gereageerd en ziet het als een volgende stap van Moskou om Oekraïens gebied in te lijven. Een aanvraag moet van nu af aan binnen drie maanden zijn behandeld. Om de Russische nationaliteit te krijgen moeten burgers uit Loehansk of Donetsk wel trouw zweren aan de Russische vlag. In de afvallige regio’s wonen zo’n 3,7 miljoen mensen. Kiev vreest dat Moskou zo de omstandigheden wil creëren om later troepen naar de Donbas te sturen en daarbij als reden aanvoert dat ze Russische burgers moeten beschermen. (NRC)