Moddergevecht tussen looplegendes

Atletiek Olympisch kampioenen Mo Farah en Haile Gebrselassie hebben een conflict over vermeende diefstal en de betaling van een hotelrekening.

Mo Farah finisht als eerste tijdens de halve marathon in Londen, maart vorig jaar.
Mo Farah finisht als eerste tijdens de halve marathon in Londen, maart vorig jaar. Foto John Patrick Fletcher/Getty

Mo Farah en Haile Gebrselassie zijn met elkaar in gevecht geraakt over een geldkwestie. De twee olympisch kampioenen op de 10.000 meter hebben een ruzie over een vermeende diefstal van 2.500 euro, twee telefoons en een horloge uit Farah’s kamer in één van Gebreselassies hotels in Ethiopië.

De kwestie speelt sinds vorige maand toen de Brit Farah (36) in Ethiopië een trainingskamp van drie maanden ter voorbereiding op de London Marathon van komende zondag afsloot. Hij is dan de belangrijkste uitdager van wereldrecordhouder Eliud Kipchoge uit Kenia, in een race waar ook de Nederlander Michel Butter start.

Farah verwijt Gebrselassie, de 46-jarige ex-atleet die in zijn land een imperium aan hotels bezit, onwillig te zijn geweest bij het vinden van een oplossing voor diefstal. Farah zei woensdag op een persconferentie van de London Marathon Gebrselassie vooral kwalijk te nemen, dat hij zijn verantwoordelijkheid als hoteleigenaar ontloopt.

Chantage via sms

Gebrselassie reageerde tegenover de Britse omroep BBC venijnig en beschuldigt Farah op zijn beurt van vertrek zonder betaling van de hotelrekening van zo’n 3.000 dollar [2.700 euro] alswel grof gedrag ten opzichte van hotelpersoneel. Kort voor de persconferentie zou Farah hem bovendien hebben gechanteerd met een sms-bericht dat hij de kwestie wereldkundig zou maken en daarmee zowel Gebrselassies persoonlijkheid als reputatie zal schaden.

Nadat Farah kort voor zijn terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk de diefstal had ontdekt, vroeg hij Gebreselassie als hoteleigenaar om een oplossing. Hij kreeg 50 procent korting op zijn verblijfkosten van drie maanden. Tot ontevredenheid van Farah, die vond dat hij recht had op compensatie van het gestolen bedrag, helemaal gelet op de duur van zijn verblijf.

Gebrselassie verweert zich tegenover de BBC met het argument dat Farah, tegen de hotelregels in, geen gebruik heeft gemaakt van een kluisje en dat politie-onderzoek niet tot enig resultaat heeft geleid. In Gebrselassies ogen is hij Farah met zijn korting op de hotelrekening in belangrijke mate tegemoet gekomen.

Gebrselassie zegt Farahs beschuldigingen mede zo hoog op te nemen, omdat hij hem in januari van een politie-onderzoek had weten te onttrekken, nadat de Britse viervoudig olympisch kampioen een andere hotelgast en diens vrouw in de gym zou hebben geslagen.

Farah op zijn beurt verwijt Gebrselassie onwilligheid in een poging de kwestie onderling op te lossen. De Ethiopische hardlooplegende, die in 2015 is gestopt, zou voortdurend onbereikbaar zijn geweest voor de Brit tegen wie hij in de nadagen van zijn carrière in wedstrijdverband nog heeft gelopen.