Martijn was met z’n drieën

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Adjunct-directeur van NEMO, Martijn van Heemskerck van Beest (47, rechts) ging april 1996 samen met drieling-broers Dirk (47, financieel directeur Munro) en Willem (47, operationeel directeur, midden) opnieuw op de foto in de Kerkstraat 276 in Amsterdam.

„Het idee kwam van onze oudste broer Job. Bij de speelkamer in het ouderlijk huis in Den Hoorn hingen wij als vier-jarigen met papieren kronen. Die oude foto liet Job opnieuw maken toen wij twintigers waren: een cadeau voor moeder. Zij wilde na drie jongens graag een meisje, maar kreeg ons. Dirk is de oudste, ik de middelste. Vanaf de geboorte vormden wij een front. Werd één aangevallen, dan doken we er gedrieën bovenop. Moeder stimuleerde onze onafhankelijkheid, deed ons nooit in dezelfde klas. Toch trokken we naar elkaar: zelfde vrienden, zelfde feestjes, en hetzelfde hockeyteam met Dirk als keeper, Willem als spelverdeler en ik als spits. Op ons zestiende overleed vader. Dat maakte het gezin als geheel en ons als drieling hechter. Ten tijde van de foto studeerden we in Amsterdam. Willem en ik woonden samen in de Jordaan, Dirk kwam dagelijks langs. We werkten in dezelfde kroeg, De Kat in de Wijngaert. Dirk tapte, ik deed lunch en Willem maakte schoon. Het was een onbezorgde tijd. Beetje studeren, uitgaan in Sinners, Club NL, Seymour Likely: genieten van elkaars gezelschap. Mobieltjes waren er niet. Toch was drie keer per dag elkaar bellen normaal. Drukke banen en een eigen gezinsleven veranderde de intensiteit. Ik vond dat moeilijk. Misschien omdat ik als middelste meer naar Dirk en Willem keek, maar ik miste het vanzelfsprekende samenzijn. Nog steeds eigenlijk, al heeft Willem gelijk dat als wij samen zijn onze energie onveranderd is. Dat gebeurt jammer genoeg minder vaak.”

 

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.