Klimaatactivisten

Extinction Rebellion stopt met blokkades in Londen

De milieuactivisten van Extinction Rebellion doeken hun protesten in Londen op. De twee nog resterende locaties waar blokkades zijn opgeworpen worden donderdag ontruimd, zo heeft de groep woensdag in een verklaring laten weten. De afgelopen tien dagen zijn er in de Britse hoofdstad zeker vijf locaties geblokkeerd, wat voor veel overlast zorgde voor het verkeer en forensen. Met hun acties willen de activisten aandacht vragen voor klimaatverandering en het feit dat de politiek in hun ogen niet genoeg doet om het gevaar tijdig te keren.

Meer dan duizend activisten zijn de afgelopen anderhalve week gearresteerd vanwege hun protesten. Die waren voor het overgrote deel vreedzaam, al werd het hoofdkantoor van Shell wel beklad en sneuvelden er rond de actie op die locatie ook wat ramen. De afgelopen dagen beperkten de acties zich tot twee locaties in het centrum van Londen, namelijk Marble Arch en Parliament Square.

De groep heeft in een verklaring meer acties aangekondigd in de nabije toekomst. „We weten dat we jullie levens hebben verstoord en dan doen we niet lichtvaardig. We doen dat alleen omdat er sprake is van een noodgeval”, aldus Extinction Rebellion. De activisten sluiten donderdagmiddag hun protesten officieel af met een cermonie in Hyde Park. (Reuters)