Hongkong

Negen activisten veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor pro-democratisch protest

Foto EPA

Negen activisten zijn woensdag in Hongkong veroordeeld tot gevangenis- en taakstraffen voor hun deelname aan de pro-democratische demonstraties van de beweging Occupy Central in 2014. Vier leiders van de zogenoemde Paraplu-revolte zijn tot zestien maanden veroordeeld. Een jonge studentenleider kreeg een taakstraf van tweehonderd uur opgelegd, drie andere activisten kregen voorwaardelijke straffen en de laatste is schuldig bevonden, maar hoort zijn straf later wegens ziekte. De negen activisten werden begin deze maand al schuldig bevonden door de rechtbank in Hongkong, maar hoorden hun straf woensdag pas. De 54-jarige hoogleraar rechten Benny Tai en de 60-jarige socioloog Chan Kinman kregen de zwaarste straffen. (NRC)