Heb je liever een toiletpot ruikend naar chloor of naar lavendel?

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto Istock

Als scholier had ik een bijbaantje als schoonmaker in een bejaardentehuis. De eerste werkdag kreeg ik de tip om wat extra chloor in de wc te gooien. „Dan ruiken de mensen dat het goed schoon is.” Aan het milieu dacht men toen nog niet zo.

Voor wie het chloor zat is zijn er tegenwoordig heel wat opties. Er zijn wc-reinigers zonder chloor (Glorix o2 bijvoorbeeld) en er zijn bedrijven die hun schoonmaakmiddelen zo groen mogelijk willen produceren. Marqt, WAAR en Ekoplaza verkopen schoonmaakproducten – waaronder Marcel’s Green Soap en Ecovert – waarvan de ingrediënten volledig of „voor 99 procent biologisch afbreekbaar zijn”.

Op de site van ondernemer Marcel Belt – die in 2017 ook het ‘groene merk’ Driehoek van Unilever overnam – staat dat zijn schoonmaakmiddelen vrij zijn van „parabenen, zuren, ammonia, chloor en kleurstof”. Ook zitten in zijn schoonmaakmiddelen geen petrochemische en synthetische stoffen, wordt er palmolie gebruikt van duurzame bronnen en zijn de flessen gemaakt van gerecycled plastic. Datzelfde geldt voor Ecover. Dit bedrijf heeft inmiddels ook een wasverzachter ontwikkeld „met duurzame raapzaadolie uit Frankrijk” en de geuren zijn „voor minstens 50 procent van natuurlijke oorsprong”.

Lees ook: Mooi hoor, slimme spoelloze wc’s, maar kijk ook eens naar je bord

Maar er hangt wel een prijskaartje aan. De wc-reiniger van Ecover, met dennegeur, is 3,39 euro. Een halve liter afwasmiddel van Marcel, met radijs en bergamot, is 3,49 euro en voor dezelfde prijs kun je een toiletreiniger met sinaasappel- en jasmijngeur kopen – een fles Dikbleek van Albert Heijn is slechts 0,79 cent. Goedkoper zijn A Good Clean, de ‘natuurlijke’ schoonmaakmiddelen van Action, alleen is het assortiment beperkt.

Een stapje verder dan deze duurzame kant-en-klaar wc-boenmiddelen gaat Dille & Kamille. De winkelketen adverteert met „je eigen milieuvriendelijke allesreiniger” die gebruikt kan worden om badkamer, keuken en vloer schoon te maken. De methode: koop een blok Marseille-zeep (4,95), rasp 15 gram en los het op in 1 liter kokend water. Eenmaal afgekoeld kan ermee gepoetst worden. Voor de geur kan een druppel lavendelolie worden toegevoegd. Deze optie is nogal bewerkelijk en nog steeds niet goedkoop – en ik betwijfel of je er net zo makkelijk de wc mee schoon krijgt. De consument moet dus zoals vaak bij groene producten de keuze maken: geef je om het milieu, dan betaal je meer en moet je er niet zelden nog iets voor doen ook. Maar dan heb je wel een toiletpot die naar lavendel ruikt.