Grootste Amerikaanse mazelenuitbraak sinds 2000

Volgens gezondheidsinstanties komt de ziekte het land binnen via Amerikanen die zonder passende vaccinatie naar een risicogebied reizen.

Waarschuwingsplakkaten voor mazelen in een wijk in New York.
Waarschuwingsplakkaten voor mazelen in een wijk in New York. Foto Spencer Platt/Getty

De Verenigde Staten kampen met de grootste uitbraak van mazelen in bijna twintig jaar. De teller stond donderdag op 695 besmettingen in 22 staten, meldt de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in een persbericht. De ziekte is in de VS formeel uitgeroeid sinds 2000.

Het grote aantal zieken komt volgens de CDC door drie grote uitbraken van de mazelen sinds eind vorig jaar, in respectievelijk de staten Washington en New York. Die ontstonden door ‘invoer’, schrijft de CDC. Amerikanen die niet gevaccineerd zijn en naar een land reizen waar de mazelen heerst, nemen de ziekte volgens CDC mee terug.

Lees ook: ook in Nederland neemt het aantal gevallen van mazelen toe.

Wantrouwen

Als een persoon de mazelen mee terugneemt naar een gemeenschap waar de meerderheid gevaccineerd is, is er volgens CDC niet veel aan de hand. In een omgeving waar minder voorzorgsmaatregelen getroffen zijn, kan de ziekte zich echter snel verspreiden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de staat New York, waar in sommige wijken relatief weinig mensen gevaccineerd zijn tegen de mazelen. Dat komt onder meer door gebrek aan goede informatie over vaccineren, of wantrouwen ertegen. Wantrouwen speelde vooral bij de uitbraak in New York een rol, schrijft CDC.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteerde vorige week dat het aantal besmettingen met 300 procent is toegenomen ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat wijt de VN-instantie deels aan de wereldwijd teruglopende vaccinatiegraad. In Nederland daalde het aantal gevaccineerde baby’s in 2017 voor het eerst tot onder de wettelijke norm van 95 procent, die jarenlang werd gehaald. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) sloot in reactie daarop niet uit dat hij ouders in de toekomst wil verplichten hun baby te laten vaccineren.