FVD ruziet per Twitter verder

De Haagse Stemming Vandaag debatteert de Tweede Kamer met de premier over de volgende Europese top en de toekomst van de EU. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De top van Forum voor Democratie ruziet verder via Twitter en sms. Goed en slecht nieuws voor het klimaatbeleid. En pacifisten in de Kamer kiezen de kant van de militairen.

ONTSLAG-PER-TWEET: Het rommelt maar door bij Forum voor Democratie. Dinsdag was Thierry Baudet nog “verrast” door het kritische interview met medeoprichter Henk Otten in NRC. Gisteravond was de verrassing van de dag voor Otten. Tot zijn eigen verbazing werd de aanstaande voorzitter van de Eerste Kamerfractie weggestuurd als medewerker van de Tweede Kamerfractie, nota bene door het partijbestuur waarin hij zelf zitting heeft. Volgens het bestuur was dat logisch, maar Otten wist van niets. De tweet waarin Baudet zijn vertrek aankondigde, vond Otten “niet zo handig”, sms’te hij aan GeenStijl. Ontslagen per tweet: waar kennen we dat van?

KLIMAATDOORBRAAK: Een lach en een traan voor klimaat. Het enthousiasme overheerst bij PvdA en GroenLinks na de nieuwste rekensommen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat analyseerde de effecten van de CO2-heffingen die beide partijen voorstelden. Het leidde tot gehaaste persmomenten en tot onduidelijkheid, want een concreet getal kon het PBL nog niet geven. Het is niet te zeggen welke bedrijven hun productie zullen vergroenen en welke hun uitstoot naar het buitenland verplaatsen, als zo’n heffing er komt. Toch is er optimisme: de “ruwe indicatie” van het planbureau laat volgens GroenLinks en PvdA zien dat er veel winst te behalen valt met een heffing.

Klimaatdoorbraak II: Minder blij zullen beide partijen zijn met het andere klimaatnieuws van gisteren. De snelle maatregelen waarmee het kabinet wil voldoen aan het Urgenda-vonnis worden uitgesteld. Alleen de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam staat vast, de rest van de plannen volgt pas in juni. Een sleutelmaand voor het klimaat: dan moeten ook de langetermijnmaatregelen uit het klimaatakkoord af zijn.

BUMA IN M’N ZAK: Hoeveel vrienden heeft Sybrand Buma nog? Het manifest dat CDA-prominenten gisteren lanceerden om de partij naar het ‘radicale midden’ te trekken, leest als duidelijke afwijzing van zijn zoektocht naar de bezorgde burger, al wordt de partijleider nergens bij naam genoemd. In het kabinet kibbelen zijn mogelijke opvolgers ondertussen verder. In naam boksen Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) over zaken als het jeugdzorgbudget, maar daaronder ziet NRC-columnist Tom-Jan Meeus een stijlverschil. De Jonge als politicus van het geven en nemen, Hoekstra als man van de strakke lijn. Strijd om het leiderschap én kift om de koers: de rest van de coalitie ziet het met lede ogen aan.

POSTCODEKANJER: Goed nieuws voor Groningers. Tot nu toe werden huiseigenaren in het aardbevingsgebied pas gecompenseerd als ze hun huis verkochten. Minister Wiebes (Economische Zaken, VVD) belooft iedereen nu direct te vergoeden, op basis van het aantal bevingen en de reputatieschade in hun postcodegebied. Wiebes hoopt misschien dat hij daarmee ook zijn eigen reputatie kan redden.

SOLDIJ: Meer geld voor militairen, klinkt het bij GroenLinks en de SP. Zelfs deze pacifisten vinden dat er dringend geld bij moet en willen daarover in debat met staatssecretaris Visser (Defensie, VVD). Die verloor deze week het vertrouwen van de vakbonden in het cao-overleg. Een soldaat verdient nu net iets meer dan een ober en minder dan een schoonmaker of supermarktmedewerker. Het steekt de Kamerleden dat het kabinet wél miljarden uitgeeft aan nieuwe onderzeeërs en gevechtsvliegtuigen. “Dan kunnen we ook wel mensen die zich wijden aan onze veiligheid fatsoenlijk belonen”, aldus Isabelle Diks (GroenLinks).

WAT WIJ VOLGEN:
In de Kamer: De Tweede Kamer overlegt vandaag over de stand van zaken rond de failliete ziekenhuizen en debatteert met premier Rutte over de volgende Europese top. Die gaat een keer niet over de Brexit, maar over de strategische toekomst van de EU. Verwacht Europese vergezichten en wellicht een vraag over Ruttes Europese toekomst.

Senator vs. Quote: Politici die tegenover de media voor de rechter staan, in Nederland is dat een zeldzaamheid. Maar vandaag is een uitzondering. Vanmiddag doet de rechter uitspraak in een zaak die Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler (VVD) aanspande tegen Quote. Ze eist een rectificatie nadat het blad had geschreven over het zakenimperium dat ze naast haar senatorschap beheert.

Wilders in Praag: PVV-leider Geert Wilders spreekt vanmiddag om 17.00 uur in Praag, naast onder meer Marine Le Pen. Mogelijk maken ze daar officieel bekend dat ze zich aansluiten bij het nieuwe Europese blok van Matteo Salvini. Gastheer is Tomio Okamura, een in Japan geboren voorvechter van het Tsjechische nationalisme.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik kan pas eten als de camera’s weg zijn.”

Premier Rutte zit op werkbezoek in Zeeland niet te wachten op een oncharmante foto.