Fusiegesprekken Deutsche Bank en Commerzbank gestrand

Deutsche Bank zag naar eigen zeggen te weinig voordelen in samenwerking met het kleinere Commerzbank.

De hoofdkantoren van Deutsche Bank en Commerzbank, buren in het financiële district van Frankfurt.
De hoofdkantoren van Deutsche Bank en Commerzbank, buren in het financiële district van Frankfurt. Foto Ralph Orlowski/Reuters

Deutsche Bank zal niet fuseren met de kleinere concurrent Commerzbank. Dat heeft het bestuur van de grootste financiële instelling van Duitsland donderdag bekendgemaakt. Deutsche Bank zou niet voldoende voordeel halen uit zo’n samensmelting, denkt het bestuur.

Samen hadden Deutsche en Commerzbank de op twee na grootste bank van Europa kunnen worden. Goed voor een gezamenlijke balanstotaal van 1.800 miljard euro; 55 procent van het bruto binnenlands product van Duitsland.

De problemen zijn niet van vandaag of gisteren, bij de twee grootste Duitse banken. Maar zelf lijken ze niet in staat verdere aftakeling te voorkomen.

Alternatieven

De risico’s en kosten van zo’n operatie zouden niet opwegen tegen de baten, schrijft het bestuur van Deutsche Bank, tevens een van de grootste banken ter wereld. Het bestuur zegt in de beknopte verklaring dat het nu verder zal zoeken „naar alternatieve manieren om op de lange termijn winstgevend te blijven”. Ook Commerzbank ziet een fusie niet zitten. Commerzbank-topman Martin Zielke zei in een toelichting donderdag: „We hebben altijd gezegd dat onze aandeelhouders er bij een eventuele fusie op vooruit zouden moeten gaan. Dat is in dit scenario niet het geval.”

De twee grootste beursgenoteerde banken van Duitsland waren sinds medio vorige maand formeel met elkaar in gesprek, na jarenlange geruchten over een mogelijke fusie van de twee banken. De bedrijven gingen, deels op aandringen van de Duitse overheid, met elkaar om tafel. Volgens Duitse media oefende minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) vooral druk uit op Deutsche-topman Christian Sewing.

Verzet

Populair was het idee van een fusie nooit bij de banken. In een peiling van persbureau Reuters onder het Commerzbank-personeel tegenstander zei 83 procent tegen te zijn. Bij het personeel van Deutsche Bank was het verzet iets minder, maar nog steeds zag 70 procent van het personeel niets in een samenvoeging. Duitse vakbonden waarschuwden dat een fusie mogelijk 30.000 banen kan kosten.

De financiële resultaten vallen bij beide instellingen al jaren tegen. Deutsche Bank leed de afgelopen drie jaar verliezen. De bank is daarnaast verwikkeld in meerdere fraudezaken. Verschillende boetes die het bedrijf kreeg voor allerlei misstanden kostten gezamenlijk 18 miljard dollar.

De Duitse overheid moest in 2009, kort na het uitbreken van de financiële crisis, bijspringen om Commerzbank overeind te houden. Nog altijd heeft de staat een belang van 15 procent in de tweede bank van het land. Commerzbank moest de voorbije zwaar bezuinigingen en afslanken, om te van de kredietcrisis van 2008.

Lees ook het redactioneel commentaar van NRC over de mogelijke fusie: Fusie Duitse banken vergroot slechts de bestaande problemen.