Ex-vicepresident Joe Biden officieel kandidaat presidentsverkiezingen VS

De Democraat gaat al maanden aan kop in de peilingen in de race voor de Democratische presidentskandidatuur.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden neemt het in 2020 op tegen Trump.
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden neemt het in 2020 op tegen Trump. Foto Saul Loeb/AFP

Ex-vicepresident Joe Biden heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De favoriet bij de Democraten heeft donderdag bekendgemaakt dat hij het in 2020 wil opnemen tegen president Donald Trump.

„We gaan de strijd aan om de ziel van deze natie”, aldus Biden in een video die online werd gezet. Daarin worden de kiezers opgeroepen de Republikeinse president van de VS, Donald Trump, een tweede ambtstermijn te ontzeggen. „Als we Donald Trump acht jaar in het Witte Huis geven, zal hij het karakter van onze natie voor altijd fundamenteel veranderen”, aldus Biden. „Wie we zijn. En ik kan niet toekijken hoe dat gebeurt.”

Lees ook: Wat zijn Bidens sterke en zwakke punten?

In de video noemt Biden de extreemrechtse mars in Charlottesville in 2017 waar een nationalist en aanhanger van de alt-right beweging inreed op een groep tegendemonstranten. Biden herinnert de Amerikaanse kiezer eraan dat Trump toen zei dat er „zeer goede mensen aan beide kanten” waren, doelend op de extreemrechtse nationalisten en de linkse tegendemonstranten. Op dat moment, zegt Biden, „wist ik dat de dreiging voor onze natie groter was dan ik ooit in mijn leven heb gezien.”

Biden gaat al maanden aan kop in de peilingen in de race voor de Democratische presidentskandidatuur. Als hij de presidentsverkiezingen zou winnen, wordt hij de oudste president ooit van de VS. Trump (72) is dat nu; hij was 70 bij zijn inauguratie in januari 2017. Zeker is dat Biden van al zijn partijgenoten de meeste ervaring heeft. Daarnaast heeft hij internationaal gezien het meeste aanzien van de andere negentien Democratische kandidaten.

Vicepresident onder Obama

De 76-jarige Democraat stelde zich al tweemaal eerder kandidaat voor het presidentschap, in 1988 en 2008. In 1988 haakte hij na beschuldigingen van plagiaat af. In 2008 werd hij door de voormalige president Barack Obama gevraagd als running mate in de strijd tegen de vorig jaar overleden John McCain en diens running mate Sarah Palin. Biden was van 2009 tot 2017 vicepresident onder Obama.

De belangrijkste tegenstander van Biden bij de Democraten is de populaire en een jaar oudere Bernie Sanders (77), senator voor Vermont. Die gaat samen met Biden in veel peilingen aan kop. In sommige peilingen staat hij zelfs iets voor op Biden. Sanders spreekt meer jonge en liberale kiezers aan, terwijl Biden juist oudere kiezers aanspreekt en de centrum kiezer.

In de peilingen waar Biden op dit moment tegenover Trump wordt geplaatst staat hij vooralsnog met zo’n 8 procentpunt voor op Trump. Bij de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar profileerde hij zich als ‘middenklasse-Joe’. Ook leunt Biden nog graag op de erfenis van Obama, zo liet hij begin april nog weten. De vraag is alleen of hij als oudere witte man dezelfde kiezers weet aan te spreken als Obama destijds deed.