Eredivisie naar climax na simpele zege PSV

Voetbal PSV wint eenvoudig bij Willem II en kan zich opmaken voor het slot van de titelstrijd met Ajax: nog twee speelronden te gaan.

PSV-aanvaller Steven Bergwijn wordt achtervolgd door Pol Llonch (rechts) en Jordens Peters (links) van Willem II. International Bergwijn maakte donderdagavond het derde doelpunt.
PSV-aanvaller Steven Bergwijn wordt achtervolgd door Pol Llonch (rechts) en Jordens Peters (links) van Willem II. International Bergwijn maakte donderdagavond het derde doelpunt. Foto Maurice van Steen/ANP

Willem II-PSV was de wedstrijd waar veel van verwacht mocht worden na de 5-0 in de vorige editie en de druk die er lag bij de titelverdediger, maar geen moment werd de vertoning van donderdagavond opwindend. In een sloom, voortkabbelend duel won PSV met 3-0.

Daardoor is PSV weer op gelijke hoogte gekomen met Ajax. Over tweeënhalve week gaat de eredivisie naar de climax. De laatste twee speelronden zijn op 12 en 15 mei. Met Ajax in leidende positie, op basis van een beter doelsaldo. Ajax speelt nog thuis tegen FC Utrecht en bij De Graafschap. PSV op zijn beurt uit tegen AZ en thuis tegen Heracles Almelo.

Willem II leek met het hoofd al bij de bekerfinale van 5 mei tegen Ajax. De ploeg, die het vermogen heeft om op goede dagen attractief en doortastend te spelen, speelde met de handrem erop. Willem II oogde tam en voorzichtig – wellicht speelde in het achterhoofd het risico op schorsingen en blessures mee voor de bekerfinale.

PSV maakte eindelijk makkelijk doelpunten, waar het al wekenlang zo geforceerd naar op zoek is, in een poging het doelsaldo van Ajax te achterhalen. Maar die strijd is een kansloze geworden, met nog slechts twee duels te gaan. Ajax heeft een doelsaldo van plus 81, PSV staat na donderdagavond op plus 71.

Het was in het eerste half uur het PSV van de afgelopen weken: stroef, angstig en traag in de opbouw. De twee controleurs op het middenveld, Pablo Rosario en Michal Sadilek, legden veel ballen breed en terug.

Maar opeens was daar Rosario, zo simpel kan het dus zijn: een pass de diepte in op de razendsnelle spits Donyell Malen, die een Willem II-verdediger uitkapt en vervolgens kundig afmaakt: 0-1. Het is pas de tweede assist van Rosario dit eredivisieseizoen.

Kort erop verdubbelt Sadilek uit een vrije trap de score – of was het Luuk de Jong die met zijn kruin de bal nog raakte? In de tweede helft beslist Steven Bergwijn in een snelle tegenstoot het duel definitief, uit een prima combinatie met Malen. Zo werd het een zorgeloze avond voor PSV.

Terwijl coach Mark van Bommel zorgen had in de aanloop. Hij is na de winterstop zoekende op zijn middenveld, en voerde in die linie veel wisselingen door. Donderdag stond opnieuw spits De Jong op de ‘nummer- 10-positie’, als centrale aanvallende middenvelder. Het heeft iets tegennatuurlijks, een kopsterke spits op die plek. Maar voorlopig werkt het.