Defensie moet achterstallig onderhoud plegen aan 200 gebouwen

Barakken en andere gebouwen moeten worden gerenoveerd of grondig schoongemaakt. Staatssecretaris Visser: „De kwaliteit laat te wensen over.”

Een luchtopname van de Generaal Spoor Kazerne in Ermelo.
Een luchtopname van de Generaal Spoor Kazerne in Ermelo. Foto Bram van de Biezen/ANP

Defensie moet dit jaar nog aan de slag met het achterstallig onderhoud van ruim tweehonderd kazernes en andere gebouwen. Veertig moeten worden gerenoveerd of zelfs helemaal opnieuw worden gebouwd, schrijft Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. In oktober moesten 150 militairen worden ondergebracht in hotels, nadat was gebleken dat de barakken op de basis in Huis ter Heide in zeer slechte staat verkeerden.

In totaal 218 van de 295 Defensie-gebouwen in Nederland en Duitsland moeten worden gerenoveerd, grondig schoongemaakt of van nieuw interieur voorzien. Bij 40 gebouwen zijn alleen grote onderhoudswerkzaamheden nodig. Van 168 gebouwen moet het interieur worden vernieuwd, en 128 plekken worden grondig schoongemaakt. Voor een deel is dat al gebeurd, aldus Visser. De inventarisatie in het Caribisch gebied loopt nog.

Volgens de planning moeten eind 2020 alle gebouwen in Nederland, Duitsland en het Caribisch gebied aan de eisen voldoen. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf wordt uitgewerkt hoe het overige onderhoud zal worden gedaan.

Visser schrijft dat er tijdens het onderzoek naar het defensievastgoed geen gebouwen zijn aangetroffen die moesten worden gesloten vanwege onveilige situaties. Wel werd op de eerste verdieping van Complex Nieuwe Haven in Den Helder tijdelijk een verzakking geconstateerd. De verdieping is tijdelijk gesloten en inmiddels gerepareerd. Visser:

„De inventarisatie laat wel zien dat de kwaliteit van een groot aantal gebouwen qua schoonmaak, interieur en onderhoud te wensen overlaat.”

‘Twintig jaar roofbouw’

Bij de barakken op Huis ter Heide was de brandveiligheid niet op orde en sprake van onhygiënische omstandigheden. „Er is twintig jaar lang roofbouw gepleegd op alle aspecten van Defensie”, aldus een Defensie-woordvoerder in oktober tegen NRC.

Afgelopen maanden inventariseerde Defensie de staat van gebouwen van het vastgoed. In totaal is er 100 miljoen nodig voor het achterstallig onderhoud. Bovenop de jaarlijkse 25 miljoen voor 2018, 2019 en 2020, is in 2019 nog eens 25 miljoen extra uitgetrokken. Visser benadrukt dat met de extra financiën „slechts een deel van de achterstand kan worden verholpen”.

Staatssecretaris Visser schrijft dat naast het achterstallig onderhoud ook het „naleven van de huisregels” beter moet. Verder worden ook de halfjaarlijkse schoonmaakcontracten aangepast om te zorgen voor betere hygiëne op de locaties.

Lees ook: Na jaren van bezuinigingen krijgt Defensie eindelijk weer geld