COC wil komst antihomopredikant naar Nederland voorkomen

COC Nederland heeft staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) gevraagd om de omstreden predikant Steven Anderson (37) de toegang tot Nederland te weigeren. Volgens de belangenorganisatie predikt Anderson, die volgende maand naar Amsterdam wil komen, de doodstraf voor homoseksuelen en lesbiennes. Eerder weigerden onder meer het Verenigd Koninkrijk, Canada, Botswana en Jamaica hem al toe te laten. Harbers heeft woensdagavond nog niet gereageerd.

In een reactie tegen de NOS zegt Anderson dat zijn plan niet gewijzigd is. „Ze gaan hun gang maar. Ik weet niet waar ze bang voor zijn. Misschien voor de waarheid?” Hij zegt juist te profiteren van de negatieve aandacht, die er voor zou zorgen dat zijn online publiek groter wordt.

De Amerikaan staat bekend om zeer grove uitspraken over de lhbti-gemeenschap, waarvan de Engelse vertaling volgens hem staat voor Let God Burn Them. De aanslag op homonachtclub Pulse drie jaar geleden in het Amerikaanse Orlando juichte Anderson toe, omdat die er volgens hem voor had gezorgd dat de wereld was verlost van 50 ‘pedoseksuelen’.

Het COC hoopt dat de staatssecretaris Anderson ongewenst vreemdeling verklaart. Een COC-woordvoerder ziet daar voldoende gronden voor: „Aanzetten tot haat en schending van de openbare orde.”

Een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zegt dat de gemeente uit laat zoeken wat Anderson precies in de stad komt doen. De PvdA en VVD hebben Kamervragen aangekondigd. CDA, D66, SP en SGP zijn ook tegenstander van de komst van Anderson. (NRC)