Carlos Ghosn opnieuw op borgtocht vrij

De voormalige topman van Nissan en Renault wordt verdacht van verschillende misdrijven. Hij betaalde de borgsom van omgerekend 4 miljoen euro naar verluidt zelf.

Ghosn en zijn echtgenote begin deze maand in Tokio.
Ghosn en zijn echtgenote begin deze maand in Tokio. Foto Kazuhiro Nogi/AFP

Carlos Ghosn (65) komt opnieuw op borgtocht vrij. De borgsom werd door een rechtbank in Tokio donderdagochtend (lokale tijd) vastgesteld op 500 miljoen yen (4 miljoen euro). De voormalig topman van Nissan en Renault heeft dat bedrag in de loop van de dag zelf betaald, volgens persbureau AP. Hij zal op korte termijn worden vrijgelaten.

Aan zijn vrijlating is een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag Ghosn alleen op gezette tijden zijn smartphone en het internet gebruiken. Justitie zegt verder scherp in de gaten te houden met wie Ghosn communiceert en waar hij binnen Japan naartoe reist. Bij zijn appartement komen camera’s te hangen. Verder zijn maatregelen genomen die moeten voorkomen dat de Braziliaan Japan ontvlucht.

Waar de ondergang van autobaas Carlos Ghosn (65) begon met formele, lastig te interpreteren aanklachten, worden de beschuldigingen nu allengs venijniger en op de man gericht.

Nieuwe aanklacht

Justitie in Japan heeft beroep aangetekend tegen de vrijlating op borgtocht, meldt AP. De aanklagers zijn volgens het persbureau bang dat Ghosn zal proberen getuigenissen tegen hem te beïnvloeden.

Ghosn werd in november vorig jaar gearresteerd op verdenking van verschillende vergrijpen. Zo zou hij een lager inkomen hebben opgegeven dan hij daadwerkelijk verdiende. Ghosn zat maandenlang onder Spartaanse omstandigheden vast in een cel. In maart kwam hij ook al enige tijd op borgtocht vrij, om begin deze maand opnieuw gearresteerd te worden.

Eerder deze week kwam de Japanse justitie met een nieuwe aanklacht tegen Ghosn, de vierde sinds november. Die aanklacht had betrekking op een aantal betalingen van een dochtermaatschappij van Nissan aan een persoonlijke investeringsmaatschappij van Ghosn. De betalingen werden gedaan tussen 2017 en 2018.

Ghosn was meer dan twintig jaar de hoogste bestuurder van Nissan. Onder zijn leiding werd de samenwerking met Renault en Mitsubishi gezocht. Ghosn heeft sinds zijn eerste aanhouding in november alle aantijgingen ontkend. Hij zegt het slachtoffer te zijn van een bestuurlijke coup binnen het bedrijf.