Arrestatie voor steekpartijen hardlopers en fietser Noord-Holland

In Castricum, Egmond aan den Hoef en Barsingerhorn werden vier vrouwen tijdens het fietsen of hardlopen gestoken met een mes.

De Zanddijk in Castricum, waar een van de incidenten plaatsvond.
De Zanddijk in Castricum, waar een van de incidenten plaatsvond. Foto Olivier Middendorp

Een 23-jarige man uit Julianadorp is woensdagavond gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij een reeks steekpartijen in Castricum, Egmond aan den Hoef en Barsingerhorn. Op verschillende dagen in november 2018 en januari 2019 werden vier vrouwen tijdens het fietsen of hardlopen gestoken met een mes.

Over het motief van de vermoedelijke dader is nog niets bekend. Volgens een politiewoordvoerder kent hij de slachtoffers „meer dan vermoedelijk niet”. Ze stelt dat er geen signalen zijn dat hij vaker heeft geprobeerd om mensen neer te steken. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid.

Drie incidenten

Op 22 november raakten twee vrouwen (18 en 52) in Castricum gewond toen zij tijdens het hardlopen werden aangereden met een auto. Na de aanrijding werden zij op borsthoogte gestoken. Vier dagen later raakte een 18-jarige vrouw op vergelijkbare wijze gewond toen zij aan het hardlopen was in Egmond aan den Hoef.

Lees ook deze reportage uit december: In Egmond en Castricum wordt alweer alleen hard gelopen

Het derde incident volgde precies twee maanden later. Toen werd een meisje van vijftien jaar tijdens het fietsen in Barsingerhorn ingehaald door een auto. Toen het voertuig haar passeerde, werd ze met een „scherp voorwerp”, vermoedelijk een mes, in haar arm geraakt.

Het was voor de politie lange tijd onduidelijk of er een verband was tussen de vier steekpartijen. Onder meer dankzij sporenonderzoek kwam zij de 23-jarige verdachte op het spoor.