Foto Olivier Middendorp

De mensenmassa’s hebben Amsterdam weer overgenomen

Start toeristenseizoen Toeristen komen 365 dagen per jaar naar Amsterdam. Sinds het Paasweekend is het weer echt druk. En het blijft zo tot oktober.

Vroeger was het paasweekend in Amsterdam het begin van het toeristenseizoen. Je wist: de winter is voorbij, de lente is begonnen. Dat is allang niet meer zo. De toeristen komen nu 365 dagen per jaar – en in steeds groteren getale.

Toch is het sinds deze week weer onmiskenbaar zover: de mensenmassa’s hebben de stad overgenomen. Ze zijn overal: op de pleinen, langs de grachten, in de steegjes. Op de fiets, op de boot, in de tram. En vooral: te voet.

Eén miljoen toeristen werden er in Nederland verwacht voor het paasweekend, met Amsterdam als grootste trekpleister. Als je de massa’s zag, kon je concluderen: die voorspelling is ruimschoots uitgekomen.

Rondvaartboten bij het Centraal Station. Foto Olivier Middendorp

En het gaan er alleen maar méér worden. In 2018 kwamen er meer dan 19 miljoen internationale toeristen naar Nederland. In 2030 zijn dat er 32 miljoen, zo is de voorspelling. Volgens toerisme-experts is dat veel te voorzichtig.

Je kunt wel een ‘hotelstop’ afkondigen, of vakantieverhuur maximeren op 30 dagen – de mensen zullen blijven komen

Geen misverstand: het zijn niet alleen de buitenlandse bezoekers die Amsterdam zo vol maken. Een groot deel van de bezoekers zijn dagjesmensen uit de rest van het land. Dus je kunt wel een ‘hotelstop’ afkondigen, of vakantieverhuur maximeren op 30 dagen – de mensen zullen blijven komen.

Foto Olivier Middendorp

Spreiding van toeristen: een andere maatregel waarmee de gemeente de drukte te lijf gaat. „Bestel nu kaarten voor de Keukenhof”, was de belangrijkste paastip op de site van amsterdam&partners, voorheen Amsterdam Marketing – de organisatie achter de letters ‘i amsterdam’. Het werkte goed. Op zondagochtend tien uur was de rij bij de RAI voor de bus naar Lisse al meer dan honderd meter lang. Maar of het daardoor rustiger was in de stad?

Foto Olivier Middendorp

Je ziet de drukte en je weet: dit is hoe het blijft tot in oktober. Slalommen op de fiets in het Vondelpark. Congestie in de Damstraat vanwege de fietstaxi’s. Tot vijf keer toe bellen op de Spuistraat voor een oversteker die verdiept is in zijn smartphone.

Natuurlijk, er zijn nog steeds momenten dat Amsterdam leeg is en muisstil en beeldschoon – ook in de komende maanden. Na enen op een doordeweekse nacht. Zondagochtend om zeven uur. Maar de rest van de tijd geldt: mensen, mensen, mensen. Overal waar je kijkt.

Hoe je daarmee omgaat? Misschien is het volgende gedachte-experiment wel de beste manier: denk aan Amsterdam als een festival. En dan niet zo’n klein, intiem gevalletje waar gelijkgezinden elkaar treffen. Nee, een grootschalig, commercieel mega-evenement vol blockbusters. Wij, Amsterdammers, hebben gratis kaartjes. Het hele jaar door.

Foto Olivier Middendorp

Foto Olivier Middendorp

Foto Olivier Middendorp

Foto Olivier Middendorp