Zeemeermannen op het droge

Lifestyle Eens per maand persen deze mannen hun benen in een vin en zwemmen als zeemeerman. ‘We spelen met onze identiteit’.

Fotograaf Oded Balilty portretteerde leden van de Mermaid Community Israël.
Fotograaf Oded Balilty portretteerde leden van de Mermaid Community Israël. Foto Oded Balilty

Ze wil niets liever dan de zee uit, haar staart inruilen voor een stel benen, haar vin voor voeten. Ze geeft zelfs haar stem op om te kunnen dansen, springen en slenteren. Wandering free, wish I could be / part of that world, zingt Ariël, de kleine zeemeermin. Maar daar waar ze wil zijn, hier op het land, proppen mensen hun benen juist de vin in. Benen bij elkaar, staart aan, schelpjes in het haar en gáán.

In Israël is – net als in andere landen waaronder ook Nederland – een heuse Mermaid Community ontstaan, een gezelschap dat eens per maand afspreekt om zich als zeemeermin te verkleden en samen te water te gaan. ‘The Mermaiding Experience is finally in the holy land!’ valt op de site te lezen. In koudere maanden verzamelt de community zich in een zwembad, in de zomer in de zee. Maar, altijd een kalm stukje zee waar een strandwacht toezicht houdt.

Lees ook: Iedereen die denkt dat hij of zij man, vrouw, wit of zwart ‘is’, heeft een probleem

Niet alleen het aantal meerminnen groeit, ook het aantal meermannen neemt langzaam maar zeker toe, laat oprichtster Shir Katzenell weten.

Zo voelt student informatica Yuval Avrami (29) zich aangetrokken tot het meermannen omdat hij vrij letterlijk ‘iets anders’ kan worden en daardoor verschillende aspecten van zichzelf kan ontdekken. Hij vergelijkt het met dragqueens. „Zij onderzoeken het concept gender en spelen met hun identiteit, zoiets doet het zeemeerminnen ook.”

Gal Amnony
Foto Oded Balilty
Links Adi Kazav en Lied Adi Hagbi
Foto Oded Balilty
Yuval Avrami
Foto Oded Balilty

Zelfonderzoek is niet voor elke man de reden om de staart erbij te pakken. Luchthavenmedewerker Gal Amnony (31) hoorde erover van een vriend, en hoewel hij eerst terughoudend was voelde hij zich al snel welkom. Bij het zwemmen als zeemeerman raakt hij al zijn „zorgen kwijt”. Nu ziet hij het zijn van een meerman als een manier om aandacht voor een (schone) zee te vragen.

Dat de foto’s juist níét in de zee maar binnenshuis zijn gemaakt is een opmerkelijke keuze van fotograaf Oded Balilty. Voor eerdergenoemde meerman Yuval voelde het een beetje alsof hij een vis op het droge was. „Het was wel mooi en intiem, maar in tegenstelling tot wat de foto lijkt te vertellen zit ik over het algemeen niet met mijn staart aan in huis te chillen.”