WHO: houd kinderen weg bij schermen

Voor het eerst geeft de VN-organisatie voor hoeveel tijd jonge kinderen achter een scherm zouden moeten zitten: tot 1 jaar helemaal niet, tot 5 jaar dagelijks niet langer dan een uur.

Voor het eerst heeft de Wereldgezondheidsorganisatie richtlijnen gegeven voor schermtijd voor jonge kinderen.
Voor het eerst heeft de Wereldgezondheidsorganisatie richtlijnen gegeven voor schermtijd voor jonge kinderen. Foto iStock

Kinderen onder de een jaar oud moeten weggehouden worden van beeldschermen, tot vijf jaar moeten ze in ieder geval niet langer dan een uur achter een computer of televisie zitten. Dat adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Het is voor het eerst dat de VN-organisatie dergelijke richtlijnen geeft om obesitas tegen te gaan.

Volgens het rapport is het beter om de televisie en iPad helemaal weg te houden bij kinderen onder de één jaar oud en ervoor te zorgen dat zij niet langer dan een uur in dezelfde houding zitten, zoals bijvoorbeeld in een kinderwagen. Tot vijf jaar oud moet de tijd achter een beeldscherm zo veel mogelijk beperkt worden volgens de WHO, en in ieder geval niet langer dan een uur zijn. Daarbij gaat de voorkeur uit naar programma’s of computerspelletjes met een educatief doeleinde. Wanneer het kind toch stilzit, dan liever wanneer een ouder of verzorger op dat moment voorleest of een verhaal vertelt.

Het onderzoek kwam voort uit een advies van de Commissie voor Obesitas en Overgewicht van de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze commissie schrijft dat obesitas vrijwel verdrievoudigd is sinds 1975. Wereldwijd hebben 41 miljoen kinderen onder de vijf jaar oud last van overgewicht. In Nederland bleek uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat een kwart van Nederlandse jongvolwassenen (18-25) last heeft van overgewicht.

Bij het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is gekeken naar de ontwikkeling van het BMI (body mass index) en de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Het doel van het onderzoek is dat wereldwijd ministeries van Gezondheid de uitkomst als richtlijn voor beleid zullen gebruiken.

Gezonde slaap

Het Britse Royal College of Paediatrics and Child Health zet vraagtekens bij het rapport. Zij betogen dat er nog niet afdoende bewijs is om een link te leggen tussen de tijd die achter een beeldscherm wordt doorgebracht en obesitas. De WHO baseerde zich voor het onderzoek op een grote hoeveelheid wetenschappelijke artikelen over het verband tussen beweging en overgewicht.

Ook geeft de WHO advies voor gezond slaapgedrag van kinderen. Onder de vijf jaar oud geldt dat zij meer dan tien uur moeten slapen, inclusief dutjes. De eerste drie maanden heeft 14 tot 17 uur gezonde slaap de voorkeur, daarna geleidelijk minder. Slaapgedrag houdt direct verband met overgewicht onder kinderen, stelt de WHO.