VS zwakken VN-resolutie over verkrachting als oorlogswapen af om zorg over ‘abortus’

Veiligheidsraad De VS zagen in een VN-resolutie over verkrachting als oorlogswapen een verkapt pleidooi voor abortus en dreigden met een veto in de Veiligheidsraad.

Mensenrechtenadovocaat Amal Clooney en de yezidi- en vrouwenrechtenactivist Nadia Murad tijdens een ontmoeting met de VN-veiligheidsraad. Zij spraken daar dinsdag over seksueel geweld als oorlogswapen.
Mensenrechtenadovocaat Amal Clooney en de yezidi- en vrouwenrechtenactivist Nadia Murad tijdens een ontmoeting met de VN-veiligheidsraad. Zij spraken daar dinsdag over seksueel geweld als oorlogswapen. Foto Drew Angerer/AFP/Getty

De Verenigde Staten zijn er dinsdag in geslaagd een VN-resolutie tegen verkrachting als oorlogswapen sterk af te zwakken. Onder Amerikaanse druk werd een zinsnede over „seksuele en reproductieve gezondheidszorg” uit de concepttekst verwijderd, omdat dit steun aan abortus zou impliceren. De door Duitsland opgestelde resolutie werd met 13 stemmen voor en nul tegen aangenomen in de Veiligheidsraad. China en Rusland onthielden zich van stemming.

Europese landen gaven hun aanvankelijke verzet tegen de Amerikaanse pressie op, toen de VS bleven dreigen met een veto. In de onderhandelingen over de resolutie weigerde de Amerikaanse delegatie ook om na zo’n eventueel veto terug te vallen op een oudere, minder vérstrekkende resolutie, uit 2013, over deze problematiek. Dit is wel gebruikelijk binnen de VN.

Het Amerikaanse standpunt kreeg kritiek van de Europeanen. „Het is onacceptabel en onbegrijpelijk dat de Veiligheidsraad niet in staat is te erkennen dat vrouwen en meisjes die slachtoffer worden van seksueel geweld in een conflict – en die er duidelijk niet voor kozen zwanger te worden – het recht hebben om hun zwangerschap af te breken”, stelde de Franse VN-ambassadeur.

Eerder al zei een anonieme Europese diplomaat tegen de Britse krant The Guardian dat de VS onder Trump op dit punt een „onzalige alliantie” hebben gevormd met „Rusland, de Heilige Stoel, de Saoediërs en Bahreini’s”.

Lees ook het interview met Margot Wallström, oud-VN-gezant tegen seksueel geweld in conflictgebieden, nu de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken