Versimpelde aanvraag Russisch paspoort voor inwoners Donbas

President Poetin ondertekende woensdag een decreet waardoor bewoners van de separatistische regio’s in Oost-Oekraïne binnen drie maanden de Russische nationaliteit kunnen krijgen.

Burgers van de separatistische regio's Loehansk en Donetsk kunnen straks versneld een Russisch paspoort aanvragen.
Burgers van de separatistische regio's Loehansk en Donetsk kunnen straks versneld een Russisch paspoort aanvragen. Foto iStock

Bewoners van de twee separatistische regio’s in Oost-Oekraïne kunnen van nu af aan gemakkelijker en sneller de Russische nationaliteit krijgen. President Poetin heeft woensdag een decreet ondertekend dat „een versimpelde aanvraag om humanitaire redenen” mogelijk maakt, is te lezen op de website van het Kremlin. Kiev heeft boos gereageerd en ziet het als een volgende stap van Moskou om Oekraïens gebied in te lijven.

Een aanvraag moet van nu af aan binnen drie maanden zijn behandeld. Om de Russische nationaliteit te krijgen moeten burgers uit Loehansk of Donetsk wel trouw zweren aan de Russische vlag. In de afvallige regio’s wonen momenteel zo’n 3,7 miljoen mensen.

Lees ook: Komiek rekent af met de oude elite in Oekraïne

Kiev vreest dat Moskou hiermee straks een dekmantel heeft om troepen naar de Donbas te sturen onder het voorwendsel dat ze Russische burgers moeten beschermen. Sinds 2014 is Oekraïne in de sterk geïndustrialiseerde regio in het zuidoosten van het land verwikkeld in een strijd met door Rusland gesteunde separatisten. Ondanks een staakt-het-vuren in 2015 gaat de oorlog door en zijn al ruim 13.000 doden gevallen.

Moskou gaf eerder al Russische paspoorten aan burgers van de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Toen Rusland in 2008 uiteindelijk Georgië binnenviel, zei het dit te doen om Russische burgers te beschermen.

Verkiezing Zelensky

De stap volgt enkele dagen na winst van Volodymyr Zelensky bij de presidentsverkiezingen. Zelensky, die tijdens de campagne zei open te staan voor een dialoog met de afvallige regio’s, reageert in een verklaring dat „Oekraïne rekent op internationale steun en verdere diplomatieke druk en sancties tegen Rusland”.

Ook is het volgens het nieuwe staatshoofd „verdere bevestiging dat Rusland de werkelijke agressor is”. De VS hebben het Russische beleid inmiddels veroordeeld.

Poetin benadrukte woensdag volgens het Russisch persbureau Interfax dat hij „geen behoefte heeft om problemen te veroorzaken voor de nieuwe Oekraïense leiding”.

Volgens de Russische president is het echter „onacceptabel” dat Oekraïense burgers die wonen in afvallige regio’s „geen rechten hebben”. In 2017 besloot Poetin al de paspoorten van de zelfverklaarde republieken in Donetsk en Loehansk te erkennen.

‘Bezetting Donbas’

„Dit is een voortduring van de agressie en inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden”, schrijft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin op Twitter. „Dit is de nieuwe ‘paspoortfase’ van de bezetting van de Donbas.” Ook riep de minister Oekraïense burgers op om geen gebruik te maken van de regeling.