Van der Breggen wint voor vijfde keer op rij Waalse Pijl

Ook de tweede, vierde en vijfde plaats waren voor Nederlandse wielrensters. Bij de mannen was Julian Alaphilippe de sterkste.

Anna van der Breggen viert haar overwinning bij het passeren van de finish.
Anna van der Breggen viert haar overwinning bij het passeren van de finish. Foto Benoit Doppagne/AFP

Anna van der Breggen heeft voor de vijfde keer op rij de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen. De renster van Boels-Dolmans, regerend wereldkampioene, kwam na 118 kilometer voor Annemiek van Vleuten boven op de Muur van Hoei.

De Deense Annika Langvad, met wie ze onlangs in Zuid-Afrika de meerdaagse mountainbikerace Cape Epic won, finishte als derde. Langvad, een voormalig wereldkampioene op de mountainbike, reed pas haar vierde internationale wegkoers sinds jaren. Marianne Vos, ook een vijfvoudig winnares, werd vierde. De pas 22-jarige Demi Vollering eindigde als vijfde.

Voor de ploeg Boels, de afgelopen jaren heersend in het vrouwenpeloton, was het pas de tweede grote zege van dit jaar na Chantal Blaaks triomf in de Omloop Het Nieuwsblad. „We maakten ons niet zozeer zorgen. We reden supergoed, maar het was vaak net niet. Dat geeft wel wat druk”, vertelde Van der Breggen na haar eerste zege op de weg in de regenboogtrui.

‘Nog nooit zo goed gedaan’

Van Vleuten was niet in staat haar stunt van afgelopen zomer te herhalen. Toen passeerde ze Van der Breggen in La Course, de klimkoers tijdens de Tour de France, net voor de streep. „Ik kwam er niet bij, maar ik heb het hier in ieder geval nog nooit zo goed gedaan”, vertelde de renster van Mitchelton-Scott, zondag ook al tweede in de Amstel Gold Race. „Dit was het eerste jaar dat ik dacht: ik heb een kans. Ik zie dat ik nu meiden als Kasia (Niewiadoma) achter me houd die vorig jaar nog te hard naar boven gingen voor mij. Ik ben er nog niet klaar mee hier.”

Bij de mannen ging de overwinning voor het tweede jaar op rij naar Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step). Hij versloeg Jakob Fuglsang (Astana), met wie hij tijdens de laatste beklimming van de Muur van Hoei was weggereden bij de andere favorieten. Eerder dit voorjaar won Alaphilippe ook de Italiaanse koersen Milaan-San Remo en de Strade Bianche.(ANP/NRC)

Correctie (24 april 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd de wedstrijd per abuis de ‘Vlaamse Pijl’ genoemd. Hierboven is deze fout rechtgezet.