Ten minste achttien doden bij explosies in hoofdstad en noordwesten van Syrië

Bij de dodelijkste van de twee aanslagen, in de provincie Idlib, stortten meerdere gebouwen in. In hoofdstad Damascus ging een autobom af.

Leden van de Syrische Burgerdefensie, ook wel 'withelmen' genoemd, zoeken in het puin van ingestorte gebouwen naar overlevenden.
Leden van de Syrische Burgerdefensie, ook wel 'withelmen' genoemd, zoeken in het puin van ingestorte gebouwen naar overlevenden. Foto Omar Haj Kadour/AFP

Bij twee aanslagen in Syrië zijn woensdag minstens achttien doden gevallen. Dat melden persbureau Reuters en het Syrische staatspersagentschap SANA. Het dodelijkst was een explosie in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib. Daarbij kwamen zover bekend zeventien mensen om.

Volgens reddingswerkers zijn meerdere gebouwen in de door rebellen bezette plaats Jisr ash-Shughur, waar de aanslag plaatsvond, ingestort als gevolg van de explosie. Er zouden ook minimaal 27 gewonden zijn gevallen. Het dodental kan nog oplopen.

De afgelopen weken is Jisr ash-Shughur gebombardeerd door zowel de Russische luchtmacht als het Syrische leger. Veel inwoners hebben hun toevlucht gezocht in gebieden dichtbij de Turkse grens.

Autobom

Een tweede, kleinere aanslag vond plaatst in de hoofdstad Damascus. Daar kwam één persoon om het leven door een vermoedelijke autobom. Vijf anderen zijn gewond geraakt, schrijft SANA. De aanslag is nog niet opgeëist.

Damascus heeft de afgelopen jaren relatief weinig te maken gekregen met aanslagen. Dat komt doordat de regeringstroepen van president Bashar al-Assad steeds meer gebieden rondom de stad hebben terugveroverd die voorheen in handen waren van de rebellen.