Saoedi-Arabië

Grootste executiegolf sinds begin 2016:36 gevangenen onthoofd en één gekruisigd

In Saoedi-Arabië zijn dinsdag 37 gevangenen geëxecuteerd na een veroordeling voor aan terrorisme gerelateerde misdrijven. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt, berichtte het Saoedische staatsmedium SPA. Het is de grootste golf executies sinds begin 2016.

De 37 werden veroordeeld voor „het aannemen van extremistische terroristische ideologieën en het vormen van terroristische cellen”, aldus SPA. Zij zouden de veiligheid van Saoedi-Arabië hebben willen verstoren, chaos hebben verspreid en een sektarische strijd hebben willen uitlokken. Ook zouden enkelen van hen betrokken zijn geweest bij een aanval op een kantoor van de Saoedische veiligheidsdienst en de moord op enige werknemers van veiligheidsdiensten.

De executies vonden plaats in de steden Riad, Mekka en Medina en enkele provincies. Alle 37 geëxecuteerden waren Saoediërs. Ter dood veroordeelden in Saoedi-Arabië worden in de regel onthoofd. In één van de 37 gevallen werd de veroordeelde gekruisigd, een straf voor zware misdaden. (NRC)