Ryanair-piloten winnen zaak

Basis Eindhoven De rechtbank acht het ongeloofwaardig dat Ryanair ‘Eindhoven’ sluit om bedrijfseconomische redenen.

Een Ryanair-toestel op Eindhoven
Een Ryanair-toestel op Eindhoven Foto Jerry Lampen/ANP

Acht piloten van Ryanair hebben recht op een schadevergoeding van samen bijna 3 miljoen euro, omdat de Ierse luchtvaartmaatschappij haar basis in Eindhoven op oneigenlijke gronden wilde sluiten. Dat heeft de rechter in Den Bosch dinsdag bepaald. De piloten, die zich door Ryanair geïntimideerd voelden nadat ze tijdens een cao-conflict in staking waren gegaan, hadden ieder 1 miljoen euro schadevergoeding geëist.

De rechter acht het ongeloofwaardig dat Ryanair ‘Eindhoven’ wilde sluiten om bedrijfseconomische redenen, zoals de lowbudgetmaatschappij had betoogd nadat de piloten enige tijd hadden gestaakt. Ryanair heeft volgens de rechter „op verschillende manieren en op meerdere momenten ongeoorloofde druk uitgeoefend op de piloten” en zich „ernstig verwijtbaar gedragen”. De „onwerkbare situatie” die zo is ontstaan, is „Ryanairs schuld”. Daardoor hebben ze recht op compensatie van geleden schade, aldus de rechtbank.

Zes piloten hebben recht op 350.000 euro, een zevende op 400.000 euro, een achtste op 425.000 euro. Voor die laatste twee is het volgens de rechtbank moeilijker een vergelijkbare baan te vinden. Het arbeidscontract van de piloten wordt per 1 mei ontbonden, bepaalde de rechtbank dinsdag. Ze hadden hier ook om gevraagd. De meesten van hen zijn inmiddels op zoek naar nieuw werk.

Boven op de schadevergoeding moet Ryanair de piloten transitievergoedingen betalen, variërend van 33.000 tot 84.000 euro. De Ierse prijsvechter kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Nadat onderhandelingen over de nieuwe cao in augustus vorig jaar op niets waren uitgelopen, waren de piloten in staking gegaan. In diezelfde tijd kondigde Ryanair aan de basis op Eindhoven te sluiten. Daardoor zouden de piloten van post moeten veranderen. (NRC)