RTL beëindigt talkshow Robert Jensen na zes maanden

Het ‘niet-linkse geluid’ van Jensen wordt door RTL van televisie gehaald. De presentator kondigde aan verder te gaan op internet.

Jensen in het decor van zijn wekelijkse praatprogramma.
Jensen in het decor van zijn wekelijkse praatprogramma. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

RTL stopt per direct met het uitzenden van de wekelijkse talkshow van Robert Jensen (46). De laatste uitzending van het programma, met Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet als gast, was dinsdagavond te zien.

Die uitzending trok 122.000 kijkers. Niet genoeg, wat RTL betreft. Daarom trekt het mediabedrijf na 24 weken de stekker uit het programma. „Robert Jensen heeft een trouwe schare fans die wekelijks afstemt op het programma”, laat de zender schriftelijk weten aan NRC. „Helaas is die groep niet groot genoeg en blijft groei uit. We hebben geen plannen om Jensen na de zomer terug te laten keren.”

Tv-recensent Arjen Fortuin keek in oktober naar de eerste aflevering van Jensen, volgens hem een weinig avontuurlijke comeback: „Avontuurlijk of geestig werd het niet.”

Niet-links geluid

RTL 5 bracht Robert Jensen in oktober terug op televisie. Tussen 2002 en 2011 presenteerde de voormalig radio-dj een veel bekeken talkshow voor achtereenvolgens Yorin en later RTL. In tegenstelling tot destijds, toen hij voornamelijk beroemdheden uit de film- en muziekwereld interviewde, was zijn nieuwe programma veel meer politiek georiënteerd. De presentator wilde „dolgraag” een talkshow maken met een „niet-links geluid”, zei hij dinsdag tijdens het slotwoord in zijn laatste uitzending.

Ook liet Jensen tijdens zijn laatste uitzending weten blij te zijn met de tijd die hem gegeven was. „Ik ben blij dat ik eindelijk een keer de climate-change-discussie op een andere manier besproken heb op de ouderwetse televisie, want dat was nodig. Ik ben ook blij dat we hier de afgelopen weken hele gevoelige onderwerpen op een relaxte, open manier hebben besproken, waardoor je erachter komt dat we met z’n allen eigenlijk veel dichterbij elkaar staan dan ons voorgespiegeld wordt.”

Robert Jensen zei dinsdagavond niet te rekenen op een nieuw programma op de nationale televisie, maar kondigde wel de lancering van de website Jensen.nl aan. „Het geluid dat wij hier laten horen, daar ga ik mee door.” Hij presenteerde naast zijn televisieprogramma al een podcast.

Vanaf volgende week is het realityprogramma Voor de Rechter op dinsdagavond te zien op RTL 5.