Macrons EU-kandidaat Loiseau achtervolgd door extreem-rechtse ‘jeugdfout’

Studentenverkiezing Nathalie Loiseau, de EU-lijsttrekker voor de partij van Emmanuel Macron, stond als tiener kandidaat voor een studentenpartij met een extreem-rechtse achtergrond.

Nathalie Loiseau op campagne in Rully voor de Europese parlementsverkiezingen.
Nathalie Loiseau op campagne in Rully voor de Europese parlementsverkiezingen. Foto Philippe Desmazes/AFP

Het is voor de Europese verkiezingen het belangrijkste campagne-argument van La République en Marche (LREM), de partij van de Franse president Emmanuel Macron: stem op ons „progressieven” om winst van „extreem-rechtse populisten” te voorkomen. Toen lijsttrekker Nathalie Loiseau in maart tegenover Marine Le Pen op tv haar kandidatuur bekendmaakte, noemde ze de „afkeer van extreem-rechts” de belangrijkste les die ze van háár vader geleerd heeft.

Lees ook: Loiseau is een 'hypertechnocraat' die Macrons troef moet zijn in de Europese verkiezingen

Maar die les heeft ze niet altijd in de praktijk gebracht, onthult de Franse webkrant Mediapart. Oud-diplomaat (en ex-minister) Loiseau figureerde in 1984, toen ze negentien jaar was en aan het instituut voor politieke wetenschappen SciencesPo in Parijs studeerde, bij interne studentenverkiezingen op een kandidatenlijst met extreem-rechtse banden. De lijst UED (Union des Étudiants de Droite) was een paar jaar eerder voortgekomen uit de zeer controversiële extreem-rechtse beweging GUD (Groupe Union Défense), die in de jaren zeventig met soms gewelddadige acties van zich deed spreken.

In een eerste reactie zei ze haar kandidatuur „compleet vergeten” te zijn. Toen ze haar geheugen had opgefrist meende ze destijds te hebben ingestemd omdat de UED „meer pluralisme” op SciencesPo wilde en op zoek was naar vrouwen. „Ik had beter moeten kijken waar het om ging”, zei ze. Op de radiozender France Info sprak ze van „een echte stommiteit” en een „jeugdfout” die ze „betreurt”.

Voor LREM is daarmee de kous af. „De strijd tegen extreem-rechts is een constante in de loopbaan van Nathalie Loiseau”, aldus partijleider Stanislas Guerini. LREM staat in de peilingen nipt voor op de Rassemblement National van Le Pen.

Maar in de sloom begonnen EU-campagne hebben andere kandidaten het gevoel beet te hebben. Voor lijsttrekker François-Xavier Bellamy van de conservatieve Les Républicains is Macrons strategie om alle pro-Europese kiezers achter zich te verenigen tegenover nationalistisch rechts ongeloofwaardig. „Hoe kun je met zo’n moralistisch verhaal komen als je zelf dit soort engagement hebt gehad in je jeugd?”

Dit artikel is op woensdagochtend geactualiseerd.