Politie is tevreden over proef met bodycams en wil er tweeduizend kopen

De camera’s geven politiemensen een veiliger gevoel, en blijken bovendien bedreiging en intimidatie tegen te gaan.

Een politieman met bodycam.
Een politieman met bodycam. Foto Evert Elzinga/ANP

De politie wil tweeduizend bodycams aanschaffen om agenten mee uit te rusten. De afgelopen tijd is er een proef met de apparaten gedaan, en ze blijken goed te bevallen. 85 procent van de agenten die een camera droegen zei zich veiliger te voelen. Mensen gedragen zich beter en bovendien kunnen de beelden gebruikt worden als bewijsmateriaal, meldt de politie woensdag.

Iedere politie-eenheid moet de beschikking krijgen over honderd tot tweehonderd camera’s. Volgens de politie zal de daadwerkelijke aanschaf nog enige tijd op zich laten wachten, omdat de bestelling aanbesteed moet worden. Wanneer de agenten de apparatuur precies tot hun beschikking krijgen, is nog onduidelijk.

Mensen gedragen zich beter als ze weten dat ze gefilmd worden, bleek uit onderzoek van Politie & Wetenschap in Amsterdam. Het aantal agenten dat met intimidatie en bedreiging te maken kreeg daalde van 74 naar 57 procent. Het aantal geweldsincidenten daalde ook als gevolg van de camera-inzet, maar cijfermatig bleek dat moeilijker te onderbouwen.

Wel moeten agenten beter opgeleid worden voor de camera’s ingezet kunnen worden, concludeerde een ander onderzoek van de politie en de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Zo is de kennis van regels en afspraken nog „onvoldoende”, bijvoorbeeld over privacyschendingen. Ook moet een aantal technische zaken geregeld worden, waaronder de beveiliging en de opslag van de camerabeelden.

De gemeente Amsterdam koopt ook camera’s voor haar boa’s, zegde burgemeester Halsema in februari toe. Lees ook: Handhavers Amsterdam worden uitgerust met bodycams